Želite li smršavjeti ili držati težinu pod kontrolom, ugljikohidrati su prvi na koje morate paziti u prehrani. Slatkiši, kruh i tjestenina najpoznatiji su "dom" ovih neprijatelja vitke linije, ali postoje i popularne namirnice za koje vrlo vjerojatno niste znali da su krcate ugljikohidratima. One su zdrave i hranjive i nemojte ih u potpunosti izbjegavati, ali konzumirajte ih umjereno.

1. Kesteni
Trideset grama kestena broji oko 15 grama ugljikohidrata i manje od grama bjelančevina (ista količina kikirikija i badema ima oko šest grama, a oraha manje od četiri grama ugljikohidrata). S druge strane kesteni sadrže samo trećinu kalorija kao ista količina drugih popularnih orašastih plodova.

2. Suhe smokve

Nema sumnje da su smokve super hrana, pune su vlakana, a vrijedan su izvor i bakra, kalija, mangana i vitamina B. Ali kada je osušite smokva je također krcata ugljikohidratima. Pojedete li samo šest suhih smokvi unijeli ste više od trideset grama ugljikohidrata. Ipak, suhe smokve imaju i puno pozitivnih svojstava (ne sadrže masti i ne povisuju kolesterol) te su odličan izbor za međuobrok van kuće jer ne trebaju stajati u hladnjaku - samo pazite na veličine porcije.

Nema sumnje da su smokve super hrana, pune su vlakana, a vrijedan su izvor i bakra, kalija, mangana i vitamina B. Ali kada je osušite smokva je također krcata ugljikohidratima.


3. Krekeri od raži

Mnogi ih jedu umjesto kruha i misle da ih mogu jesti u neograničenim količinama, ali to je zabluda. Trideset grama ražinih krekera sadrži oko 23 grama ugljikohidrata. Plus je taj što ti ugljikohidrati dolaze od cjelovitog zrnja zbog čega krekeri od raži imaju veliku hranjivu vrijednost.

4. Keksi bez šećera

Keksi koji ne sadrže šećer sadrže malo manju količinu ugljikohidrata od zašećerenih keksa – tri čokoladna keksa bez šećera sadrže oko 20 grama ugljikohidrata, a tri zašećerena keksa sadrže 28 grama ugljikohidrata.

5. Konzervirani grah
Grah je inače pun zdravih složenih ugljikohidrata i vlakana te proteina. No konzervirani grah u većini slučajeva sadrži puno dodanog šećera, oko 12 grama u pola šalice, a ženama se preporuča da ne unose više od 24 grama šećera dnevno.

6. Sok od suhih šljiva

Ostavite li suhe šljive natopljene u vodi preko noći dobit ćete sok koji obiluje vlaknima, sorbitolom, vitaminima C, K, B6 i B3, ali dva decilitra soka od suhih šljiva sadrži i 45 grama ugljikohidrata. Ipak, prirodan šećer u ovom soku zdraviji je od umjetnih zaslađivača koji se nalaze u mnogim sokovima.

Pazite li na unos ugljikohidrata najbolji izbor bit će sok od naranče (dva decilitra sadrže oko 26 grama ugljikohidrata) ili sok od grejpa (23 grama).

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju