Neke namirnice imaju vrlo kratak rok trajanja, ali ima i onih koje mogu dugo trajati ako ih pravilno pohranjujemo i čuvamo

1. Kupus

Ako je zamotana u papirnatu vrećicu i stavljena u frižider, glavica kupusa može trajati minimalno mjesec dana. Kojom će se brzinom kvariti ovisi i o tome je li bila suha kada ste je pohranili u frižider ili je pak bila namočena. Ako na vanjskim listovima primijetite kapljice vode, lagano ih prebrišite papirnatim ručnikom.

2. Svježa cikla

Čuvanje svježe cikle na hladnom, tamnom i suhom mjestu produljit će njezino trajanje. Ako imate adekvatnu smočnicu ili podrumski prostor, možete je tamo pohraniti, a ako nemate, poslužit će i frižider. Prvo odstranite stabljiku i listove s ploda.

Listove ne morate bacati, nego ih možete iskoristiti za razna jela. Lišće cikle može se pripremati kao blitva, a možete ga staviti u smoothie ili pak dodati salatama. Plod zatim zamotajte u papirnatu vrećicu te pohranite na suho mjesto. Pogledajte i recept za napitak s ciklom koji vraća energiju i čisti krv.

Čuvanje svježe cikle na hladnom, tamnom i suhom mjestu produljit će njezino trajanje.

3. Mrkva

Ključ produljivanja roka trajanja mrkve jest u tome da ju pravilno osušimo. Mrkva sama po sebi ispušta puno vlage pa zbog toga može lakše istrunuti. Međutim, ako je nakon kupovine zamotate u papirnate ručnike pa zatim stavite u frižider, riješit ćete problem nakupljanja vlage te ćete održati njezinu svježinu.

4. Korijen celera

On voli vlagu pa mu neće smetati eventualna kondenzacija u frižideru. Kada razrežete korijen celera, ostatak samo dobro zamotajte i vratite u frižider gdje će bez problema izdržati još barem tjedan dana. Lišće celera pohranite u plastičnu vrećicu ili zamotajte u plastičnu foliju.

5. Češnjak

Iako je vrlo izdržljiv u raznim uvjetima, najviše mu odgovara temperatura između 15 i 18 stupnjeva Celzijevih te umjerena vlaga. Ako ga držite u frižideru, imajte na umu da će nekoliko dana nakon vađenja iz frižidera i stavljanja na sobnu temperaturu početi klijati. Isprobajte prirodni antibiotik od češnjaka.

6. Luk

Papirnata vrećica ili stara plastična mrežasta vrećica idealne su za čuvanje luka. Za ovu namirnicu najvažniji je suh prostor, stoga vodite računa o tome da luk ne držite na vlažnom mjestu.

7. Koraba

Ovo zanemareno povrće sjajan je izvor vlakana, kalija, vitamina A i C. Na hladnom mjestu ili u frižideru može izdržati i više od mjesec dana.