'Sjaj', 'blistavost' značenje je imena Helena, koje potječe iz Grčke, a od kojeg je nastalo također često ime kod nas, Jelena. Helene se u imendanskom kalendaru pojavljuju više puta, između ostalog i 23. travnja.

Helena je klasično ime čija popularnost ne blijedi, a njegovo značenje 'ona koja zrači svjetlošću' savršeno opisuje jednu od najljepših žena na svijetu - lijepu Helenu, poznatu i kao Helenu Trojansku.

U grčkoj mitologiji lijepa Helena bila je kći Zeusa i Lede te žena spartanskog kralja Menelaja. Kako i Homer opisuje u svojoj "Ilijadi", Helenu je oteo princ Paris, sin trojanskog kralja Prijama, a zbog njezine otmice započeo je dugi i krvavi Trojanski rat.

'Sjaj', 'blistavost' značenje je imena Helena koje potječe iz Grčke, a od kojeg je nastalo također često ime kod nas, Jelena

Prema jednoj teoriji ime Helena potječe od grčke riječi selene, koja znači 'mjesec'.

Poznata je i Sveta Helena, žena cara Konstancija Klora i majka cara Konstantina Velikog, koja je u kršćanskoj predaji osobito čašćena kao zaštitnica kršćana. Nakon Milanskog edikta ona se osobito zauzimala za obilježavanje mjesta povezanih s kršćanskom vjerom u Svetoj Zemlji. Njezinim nastojanjem izgrađene su bazilika Svetoga groba u Jeruzalemu, bazilika Rođenja Isusova u Betlehemu i Bazilika Eleona na Maslinskoj gori. U hrvatskom narodu često se naziva i Jelena Križarica jer je po predaji sudjelovala u nalasku drveta križa na kojem je Isus umro.

Lidija Razumna, jaka i samostalna: Što sve označava ime Lidija?

Maja Kakve su osobe koje nose ime Maja?

Kristina Kakve su osobe koje nose ime Kristina?  

Žene koje nose to elegantno i moćno ime često se opisuje kao harmonične, entuzijastične, liberalne, nadarene i autentične.

Beba 12 predivnih imena za djevojčice i dječake koja znače svjetlost

U Hrvatskoj su poznate Helene pjevačica Helena Bastić, glumica Helena Minić Matanić i manekenka Helena Šopar, a iz svijeta supermodel Helena Christensen te glumice Helena Bonham Carter i Helena Mattsson.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju