Mladi žive od nade, a stari od uspomena, lijepa je francuska izreka koja nam je u nekoliko jednostavnih riječi objasnila smisao života. Te su uspomene najveći izvor sreće naših roditelja, a posebno baka i djedova.

Jednom kad naše stare sustignu godine, a djeca odu iz obiteljskog doma, život postane previše miran i tih. Odlazak u mirovinu, smrt bračnog partnera ili bliskih prijatelja, odlazak u dom za starije i nemoćne te razne druge situacije utječu na usamljenost starijih osoba, koja je posebno izražena tijekom blagdana.

Usamljenost tijekom blagdana dobro je poznat problem s kojim se bore osobe starije životne dobi. Oni nemaju previše snage lutati blještavim ulicama i uživati u adventu, a često nemaju ni volje urediti božićno drvce jer u njegovoj ljepoti moraju sami uživati.

Oni su najsretniji kad dobiju vrijeme i pažnju svoje obitelji, djece i unuka. Stariji ljudi nesebično našu sreću stavljaju ispred svoje pa nam nikada neće priznati da su usamljeni i da ih ne posjećujemo dovoljno često. Puni su razumijevanja za naše guste rasporede pa će nam oprostiti čak i ako ne pronađemo malo vremena da ih nazovemo i pitamo ih kako su.

Kako bismo ovih blagdana svoje starije stavili na prvo mjesto, pripremili smo popis sitnica koje nas ne koštaju ništa, a roditeljima, bakama i djedovima, susjedima, pa čak i potpunom neznancu na ulici, stavit će osmijeh na lice i uljepšati ove blagdane.

1. Ispecite božićne kolače sa svojom bakom

Kad dođe Božić, šira obitelj me zove i traži tradicionalni obiteljski recept za sitne božićne kolače. Mahom mi javljaju da im nisu ispali poput mojih. Onda mi donose da probam, a meni su najfiniji. Ponosno ih kušam i to je sretan blagdanski trenutak. Ipak, ne bih ih pekla sama za sebe. Nema smisla jer ih često bacim, ne mogu sve pojesti.

Najsretniji blagdanski trenutak bio je kad su moje unuke došle na vrata sa sastojcima za sitne kolače. Rekle su mi: 'Bako, sve smo kupile, sad nam pokaži kako ti to radiš.' Zajedno smo napravile božićne kolače i to je bio moj najsretniji Božić, ispričala nam je baka Anica iz Slavonije.

2. Pogledajte blagdanski film sa starijom osobom

Zamislite uzbuđenje koje biste potaknuli kod naših starijih kad biste im pustili neki novi božićni film. Ta dva sata ništa vas neće koštati, a u starijoj osobi probudit će ogromnu sreću.

Dobra djela čine dobrog čovjeka, a blagdani su pravi trenutak za pokazati dobrotu koja leži u nama.

Prošlog Božića unuka me pitala što da mi kupi za Božić. Rekla sam da ne želim ništa, osim da mi malo češće dođe. Tada je došla s laptopom i rekla da nas dvije imamo filmsko popodne. Upalila je film, a ja sam više gledala u nju nego u film, rekla nam je baka Štefica iz okolice Zagreba.

3. Ponudite praktičnu pomoć susjedu

Svatko od nas ima barem jednu stariju osobu u svojoj okolini. Dobra djela čine dobrog čovjeka, a blagdani su pravi trenutak da pokažemo dobrotu koja leži u nama. Ako primijetite da starija osoba pokušava prijeći cestu, pomozite joj.

Ako pak vidite da vaša susjeda pokušava u stan unijeti veliku vreću punu namirnica, pomozite joj. Pozvonite svojem susjedu i pitajte ga ima li vremena s vama popiti kavu. Ta sitna gesta zasigurno će im izmamiti osmijeh na lice.

4. Kupite božićno drvce i uredite ga sa starijom osobom

Inače nemam volje kititi jelku. Sama sam pa mi je malo mrsko, a i teško je to jer imam bolove u leđima. Jedne su godine došla djeca i donijela prirodno drvce. Okitili smo ga zajedno, družili smo se i puno smo se smijali. I kad su djeca otišla, meni je ostala ta uspomena. Gledala sam u drvce i bila sam sretna jer smo ga okitili zajedno, ispričala nam je svoju najljepšu priču baka Anica.

Slika nije dostupna Kada blagdani nisu najljepše doba: Što ako nemamo s kim provesti Božić?

5. Pozovite stariju osobu u goste na kavu i kolače

Bilo da se radi o osobi iz vaše obitelji ili simpatičnoj starici iz susjedstva kojoj se uvijek javite u hodniku zgrade, taj će potez oduševiti svaku stariju osobu koju poznajete. Po potrebi je dovezite i vratite doma, a njihov zahvalni osmijeh mogao bi biti najljepši poklon koji ćete dobiti ovoga Božića.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju