Pišete li lijevom ili desnom rukom? Svake se godine 13. kolovoza obilježava Međunarodni dan ljevaka, odnosno osoba kojima je dominantnija lijeva ruka od desne. Iako ovaj fenomen postoji gotovo koliko i čovječanstvo, još se uvijek sa sigurnošću ne zna što je uzrok ljevorukosti.

Postoji teorija kako je riječ o tome da je za to zaslužan određeni gen, dok druga kaže da dolazi do oštećenja motoričkog centra na lijevoj polutki mozga. Ako to oštećenje nije veliko, mozak ga sam prebrodi i služi se suprotnom stranom.

Funkcije lijeve strane mozga su logičko mišljenje, analitika, racionalnost, a funkcije desne strane su sposobnost razlikovanja lica, sposobnost orijentacije u prostoru te percepcija glazbe i umjetnosti.

Iako svatko od nas u svakodnevici koristi i lijevu i desnu polutku mozga, jedna od njih je dominantnija te obično ona usmjerava to hoćemo li pisati i obavljati ostale aktivnosti desnom ili lijevom rukom.

Do otkrivanja ljevorukosti obično dolazi kada dijete uči pisati, a iako se stoljećima to smatralo prokletstvom te se djeci čak i vezala lijeva ruka kako se ne bi njome koristili, danas znamo da ljevorukost ima svojih itekako dobrih prednosti. Ovo su samo neke od njih.

1. Visok IQ
MENSA (društvo za osobe s visokim i natprosječnim kvocijentom inteligencije) navodi podatak da se u kategoriji genija s kvocijentom inteligencije (IQ) iznad 140 nalazi više ljevaka nego dešnjaka. Iako, dakako, to nije i ne može biti jedini kriterij za visok IQ, činjenica je da su velik broj ljudi koje danas slavimo kao velikane umjetnosti ili znanosti, genije njihova područja, bili ljevaci.

Žarulja kao simbol pameti i inteligencije Osam pokazatelja da ste inteligentniji nego što mislite

Neki od njih su Leonardo da Vinci, Albert Einstein, Michelangelo, Mark Twain, Jimi Hendrix, Marie Curie, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Goethe, Aristotel, Nietzsche, Kafka, Hans Christian Andersen, Napoleon i drugi.

2. Bolje snalaženje u sportskim aktivnostima
Ljevoruke osobe imaju određene prednosti u interaktivnim sportovima poput tenisa i boksa. Njihove sposobnosti najbolje dolaze do izražaja u sportovima u kojima se traži iznimno brza reakcija kojom zbunjuju protivnika naviknutog na reakcije desne strane. Tenis i boks su upravo takvi.

Ljevaci čine između 10 i 12 posto svjetske populacije.

3. Bolje pamćenje
Još jedna prednost ljevaka je ta što se čini da imaju značajno bolje pamćenje od dešnjaka. Naime, istraživanja su pokazala da se ljevoruke osobe bolje, brže i jasnije prisjećaju događaja iz prošlosti.

Znanstvenici obrazloženje za to vide u činjenici što su kod ljevorukih osoba dvije polutke mozga snažnije povezane.

Slika nije dostupna Pravi pokazatelji: Sedam znakova da ste pametniji nego što mislite

4. Multitasking kao od šale
Kako dugi niz godina ljevorukost nije bila nešto što se prihvaćalo u društvu, djeca kod kojih je ona bila uočena bila su primorana učiti koristiti i desnu ruku. Kako je svijet prilagođen dešnjacima, a ne ljevacima, također su tijekom života morali učiti kako koristiti različite predmete: od škara i noževa do šalica (iako danas postoje posebni proizvodi namijenjeni ljevacima).

To je dovelo do toga da s vremenom postaju sve bolji u multitaskingu odnosno obavljanju više stvari odjednom.

Slika nije dostupna Pet "loših" navika koje zapravo znače da smo pametniji nego što mislimo

5. Brži oporavak nakon moždanog udara
Ako osobe koje su ljevoruke dožive moždani udar, brže će se oporaviti, kažu istraživanja. Naime, kognitivne funkcije su u mozgu ljevaka raširene na obje polutke, a kako je moždani udar obično koncentriran na područje malog mozga, tako on utječe i na manje kognitivnih funkcija nego kod dešnjaka.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju