Slavni talijanski modni dizajner Valentino danas slavi 91. rođendan, a tim povodom prisjetili smo se njegove duge i uspješne karijere.

Galerija Valentino Valentino - 2 Valentino - 1 +22 Kreacija modne kuće Valentino

Žene žele biti lijepe
Valentino Garavani

Jedna je Valentinova crvena haljina, a njezin je legendarni autor po mnogočemu jedinstven. Utemeljitelj 55 godina stare modne kuće do mirovine je kreirao 10 kolekcija na godinu.

Njegov rad obožavale su najveće holivudske dive, Jacqueline Kennedy, Elizabeth Taylor i Audrey Hepburn, a za grčku princezu Marie-Chantal dizajnirao je vjenčanicu koju su četiri mjeseca izrađivale 25 krojačica.

U vrijeme terorističkog djelovanja Crvene brigade u Rimu, Valentino se gradom vozio u blindiranom Mercedesu. Pogađate koje boje? Naravno, crvene! Točnije, zaštićene nijanse Rosso Valentino.

Kolekcija visoke mode za proljeće/ljeto 2007. godine modne kuće Valentino Kolekcija visoke mode za proljeće/ljeto 2007. godine modne kuće Valentino (Foto: Afp)

Valentino Clemente Ludovico Garavani, rođen 11. svibnja 1932., jedan je od najvećih. U svome je radu uspješno povezivao visoku modu Pariza s estetikom rodne Italije. Za njega je moda prvenstveno ženstvena, a haljine koje je obožavao i koje su oduvijek činile glavninu njegova rada dizajnirao je jednostavno, bez prevelikog ukrašavanja.

Ponekad sanjam haljine. Zatim se probudim, upalim svjetlo i skiciram, u jednom je intervjuu priznao. Inspiraciju također crpi na mjestima kao što su Hermitage i Nacionalni muzej Kine, no nikada se ne inspirira ženama.

Zanimanje za modu pokazivao je još kao dječak u rodnoj Vogheri, gradu na sjeveru Italije. Nakon srednje škole odlazi na studij u Pariz. Stažiranje je započeo u ateljeu Jeana Dessèsa, nastavio kod prijatelja Guya Larochea da bi se na nagovor obitelji vratio u Rim, gdje je 1960. otvorio modnu kuću u glamuroznoj ulici Via Condotti.

Naomi Campbell na reviji modne kuće Valentino nosi haljinu iz kolekcije proljeće/ljeto 2005. Naomi Campbell na reviji modne kuće Valentino nosi haljinu iz kolekcije proljeće/ljeto 2005. (Foto: Profimedia)

Za Valentina je kao dizajnera ljepota na prvome mjestu: Još kao dječak, obožavao sam haljine, divio sam se lijepom licu i zgodnim tijelima. Uživam u ljepoti, bilo da se radi o lijepoj ženi, muškarcu, djetetu, umjetničkom djelu... Lijepe stvari su važne i čine život važnim. Od malih nogu potičem samoga sebe cijeniti ljepotu.

Debi zlatnog dječaka mode

"Zlatni dečko" talijanske visoke mode, kako su ga u to doba zvali, debitirao je 1962. vrlo uspješnom tzv. kolekcijom bez boje. U vrijeme modne dominacije psihodeličnih boja i uzoraka, Valentino se usudio predstaviti kolekciju jednostavnih bijelih, bež i krem nijansi. Tada upoznaje i Giancarla Giammettija koji je u idućih 45 godina predstavljao snagu njegova modnog carstva.

Valentino - 2 Haljina iz kolekcije za jesen/zimu 2000/01 (Foto: AFP)

Moda se drastično mijenjala sa svakim novim desetljećem. Jako sam volio šezdesete i sedamdesete, ali sam estetiku osamdesetih apsolutno prezirao. Žene su tada obožavale odjeću, ali ih ona jednostavno nije činila lijepima - široka ramena, prekratke suknje, prevelike frizure... Bilo je nešto vulgarno u osamdesetima, često je govorio.

Julia Roberts u kultnoj haljini modne kuće Valentino Julia Roberts u Valentino haljini na dodjeli Oscara 1991. godine (Foto: Guliver Images)

Iako se njegov besprijekoran dizajn haljina duboko urezao u modnu povijest, Valentino je u svojim kolekcijama često predstavljao i glamuroznu reinterpretaciju osnovnih odjevnih komada, npr. sportske pamučne majice ili jednostavnih T-shirta.

Obožavao je cvjetni uzorak i velike mašne, a jedini je u svome radu uspješno kombinirao pariški ručni rad i besprijekoran ukus s talijanskim materijalima i raskošnim glamurom.

Valentino haljine Valentino je svoju nijansu crvene zaštitio pod nazivom 'Valentino Rosso' (Foto: Profimedia)

Jackie Kennedy toliko je voljela njegove haljine da je u godini nakon atentata nosila isključivo bijele i crne haljine iz njegove "couture" kolekcije. Njihov odnos s vremenom je prerastao u prijateljstvo, a Valentino je kreirao i vjenčanicu u kojoj se udala za grčkog tajkuna Aristotela Onassisa.

Posljednja revija Valentina Garavanija bila je u siječnju 2008. godine Posljednja revija Valentina Garavanija bila je u siječnju 2008. godine (Foto: Afp)

U rujnu 2007. dizajner je objavio kako se namjerava povući sa svjetske modne scene u siječnju iduće godine kolekcijom visoke mode. Reviju u pariškom muzeju Rodin ovacijama je ispratilo stotine lica iz svjetskog showbizza, a reviju su iz prvoga reda pratile i neke od njegovih omiljenih supermodela, Eva Herzigová, Naomi Campbell, Claudia Schiffer, Nadja Auermann, Karolina Kurková i Karen Mulder.

Cijela priča oko Valentinove zadnje kolekcije ispričana je i u dokumentarnom filmu: "Valentino: The Last Emperor"(u prijevodu: "Valentino: Posljednji car").

Zajedno s Giancarlom uređuje njihove kuće diljem svijeta, što redovito prate najprestižniji časopisi za uređenje interijera, Vogue Living, Architectural Digest te mnogi drugi.

Kao pravi Talijan voli priređivati dekadentne zabave, nikada se ne odriče tjestenine, rižota i čokolade, a toliko obožava svoje pse da je čak jednu od modnih linija nazvao po nikad prežaljenom mopsu Oliveru.

Detalj kreacije prikazane na modnoj reviji 2007. godine povodom 35 godina modnog djelovanja Valentina Garavanija Detalj kreacije prikazane na modnoj reviji 2007. godine povodom 35 godina modnog djelovanja Valentina Garavanija (Foto: Afp)

Coco Chanel: Sedam "izuma" na kojima su joj žene zauvijek zahvalne Chanel - 6 Chanel - 10 Chanel - 9 +11 Chanel - 8

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju