Pravilo 80/20: Plan prehrane uz koji možete zaboraviti na dijetu

Podijelite na

Pravilo 80/20 nije dijeta, već promjena životnih navika koja rezultira trajnim gubitkom kilograma. Uz njegovu se primjenu vrlo lako uči o uravnoteženoj prehrani i umjerenosti, a može se primijeniti i na vježbanje.

Autor : Zadovoljna Objavljeno: 19.6.2017 / 14:07

Mršavljenje je moguće i uz uživanje u omiljenim jelima

Mršavljenje je moguće i uz uživanje u omiljenim jelima (Foto: Shutterstock)

Pravilo 80/20 znači da ćete i dalje, bez grižnje savjesti moći uživati u večeri ili piću s prijateljima, a pojam uživanja u hrani ostat će vam itekako poznat.

"Za još bolje rezultate, 'štedite' kalorije kroz tjedan i čvrsto se držite plana, a kako i priliči, za vikend si 'dajte oduška."

Stvar je poprilično jednostavna - 80 posto vremena jedite zdravo, a u 20 posto vremena priuštite si omiljeno jelo, slasticu, piće... I ne morate se previše zabrinjavati matematikom.

Ako, na primjer, pojedete tri zdrava obroka u danu, onda su tri nezdrava vaših 20 posto za taj tjedan ili ako u danu pojedete pet malih obroka, onda u tjednu možete pojesti sedam malih poslastica.

Za još bolje rezultate, "štedite" kalorije kroz tjedan i čvrsto se držite plana, a kako i priliči, za vikend si "dajte oduška". A isto pravilo možete primjeniti i na vježbanje.

A da ovaj način prehrane stvarno funkcionira, uvjerile su se i mnoge holivudske ljepotice kao što je Jessica Alba. Njezina trenerica Yumi Lee govori kako ne možemo biti uvijek sto posto, ali 80 je izvedivo.
Savjetuje što više manjih, zdravih obroka tijekom dana što će pozitivno utjecati na cjelokupnu promjenu prehrambenih navika.

Ukoliko ipak želite ići na dijetu s detaljnim planom prehrane, pročitajte sve o DASH dijeti koja je potukla Dukan, Paleo i Atkins u 2017. godini.

Zadovoljna.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Zadovoljna.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Zadovoljna.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se