Edith Piaf rodila se 19. prosinca 1915. godine u Parizu. Na 104. godišnjicu rođenja slavne šansonijerke prisjetili smo se njezina velikog talenta i životnog puta koji je bio ispresijecan velikim osobnim tragedijama.

Iako su brojni biografi pisali o životu slavne francuske šansonijerke Edith Piaf, malo je poznato o njezinu životu. Punog imena Edith Giovanna Gassion, ova je Francuskinja iznimnog glasa od rođenja imala težak život.

Majka ju je napustila nakon poroda, a otac je otišao u rat, pa je odgoj djevojčice prepušten baki, inače poznatoj "madam" u Normandiji. Edith je svoje djetinjstvo provela u javnoj kući, a za nju su se brinule kurtizane. Povrh svega, od treće do sedme godine života bila je slijepa, za što je navodno bila zaslužna upala rožnice oka.

Biografi Edith Piaf vjeruju da je odrastanje u takvom neprikladnom mjestu utjecalo na njezin pogled na život, ali i odnose s muškarcima.

Mislila sam kada muškarac pozove ženu van, ona ga ne smije odbiti, priznala je francuska pjevačica u nekim kasnijim intervjuima.

S četrnaest godina pridružila se svojem ocu, inače putujućem akrobatu, te počela pjevati na cesti za sitniš. Dvije godine kasnije upoznala je Louisa Duponta, u kojeg se strastveno zaljubila, a veza je rezultirala djetetom, točnije kćerkicom Marcelle, koja je umrla sa samo dvije godine od meningitisa.

S ulice do diskografskog uspjeha

Edith je stekla veću popularnost 1935. godine kada ju je na pariškim ulicama otkrio vlasnik noćnog kluba "Le Gerny's". Iako je bila nervozna na pozornici, Louis Leplee poticao ju je da pjeva, a zbog njezine visine od svega 142 centimetara dao joj je scensko ime La Mome Piaf ili vrapčić, koji će je pratiti sve do smrti.




Naučio ju je osnove scenskog pokreta, a inzistirao je da nosi crnu haljinu na pozornici koja je postala njezin zaštitni znak.

Nastupi u Le Gerny'su donijeli su joj ugovor za snimanje albuma i činilo se kako je na izvrsnom putu prema slavi. No 6. travnja 1936. godine Leplee je pronađen mrtav, a Edith Piaf bila je jedna od osumnjičenih.

Iako je oslobođena krivnje, trebala je povratiti svoj imidž. Sa spisateljem Raymondom Assom upustila se u poslovno-romantičnu vezu te su počeli stvarati pjesme obojene njezinim životnim iskustvima. U poslijeratnoj Francuskoj postala je jedna od najtraženijih zabavljačica, a proslavila se pjesmama "La Vie en rose", "Milord", "Non je ne regrette rien" i "Hymne a l'amour".



Nesretna u ljubavi

U svojem kratkom životu Edith je ljubila nekoliko slavnih muškaraca. Imala je vezu s francuskim skladateljem i šansonijerom Charlesom Aznavourom, a udavala se dvaput. Jacquesu Pillsu sudbonosno da izrekla je 1952. te je zatražila rastavu pet godina kasnije.

Bračnu sreću potražila je i s dvadeset godina mlađim grčkim frizerom i zabavljačem Theom Sarapom, za kojeg se udala 1962. godine i s kojim je nastupala sve do svoje prerane smrti 1963. izazvane pothranjenošću i problemima s jetrom.

Ipak, boksačkog šampiona Marcela Cerdana smatrala je ljubavlju svojeg života. Zaljubila se u njega u ljeto 1948. godine unatoč činjenici što je bio oženjen i imao troje djece, a izgubila ga je u tragičnoj avionskoj nesreći godinu dana kasnije.

Prema njezinu turbulentnom životu snimljen je hvaljeni film "La vie en Rose" iz 2007. godine, u kojemu ju je utjelovila francuska glumica Marion Cotillard, koja je za ovu ulogu dobila i nagradu Oscar.

U videu poslušajte jednu od njezinih najpoznatijih pjesama "Non je ne regrette rien" (Ne, ne žalim ni za čim).

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju