Važan povijesni događaj zbio se prije točno 73 godine, 11. kolovoza 1945. u Hrvatskoj – žene su dobile pravo glasa.

 

Počeci borbe za pravo glasa i ravnopravnost žena u Hrvatskoj sežu u 19. stoljeće. Marija Jambrišak, učiteljica u Prvoj općoj hrvatskoj učiteljskoj skupštini u Zagrebu, bila je prva žena koja je 1871. godine tražila jednake uvjete rada i jednake plaće za žene i muškarce. Marija Jurić Zagorka bila je prva profesionalna novinarka i vjerojatno najčitanija hrvatska književnica, ali i jedna od najznačajnijih predstavnica feminizma i borbe za jednaka prava žena u Hrvatskoj.

Važan povijesni događaj zbio se prije točno 73 godine, 11. kolovoza 1945. u Hrvatskoj – žene su dobile pravo glasaPravo glasa žene u Hrvatskoj dobile su 11. kolovoza 1945. godine, a Ustavom 1990. godine zajamčena je ravnopravnost spolova i zabrana diskriminacije, odnosno jednaka prava za žene i muškarce.

Prva zemlja na svijetu koja je dala pravo glasa ženama bila je Švedska 1867. godine. Danas je žensko pravo glasa prihvaćeno u gotovo svim državama svijeta. Jedini izuzetak predstavljaju određene zemlje gdje se ženama ne daje pravo glasa iz vjerskih razloga.