Tijekom desetljeća modni su se trendovi značajno mijenjali. Pogledamo li fotografije svojih roditelja kada su bili mladi, prvo nam u oko upadnu frizure. Želite li doznati kakve su frizure bile u modi kada ste došli na svijet, potražite godinu svoga rođenja i doznajte što je u modnom svijetu bilo "in".

Galerija Heather Locklear Sophia Loren Claudia Cardinale +5 Brigitte Bardot

Rođeni između 1955. i 1960.
Ovo elegantno modno razdoblje obilježile su krupni valovi i kovrče koje su savršeno fiksirane u voluminoznu frizuru. Uz Marilyn Monroe, jedan je od savršenih promjera ovog razdoblja prekrasna Sophia Loren, čiji su stil obožavale žene diljem svijeta.

Sophia je svoju dugu i gustu kosu krajem desetljeća odrezala u kratku bob-frizuru maksimalnog volumena koja se savršeno stapala s naglašenim make-upom kojim je vladao crni tuš za oči i ruž boje mesa.

Rođeni između 1960. i 1965.
Svi rođeni u ovom razdoblju zasigurno se ne sjećaju mode koja je obilježila početak šezdesetih, no samo kratki pogled na fotografije roditelja može otkriti puno o toj velikoj modnoj prekretnici.

Drugu polovicu pedesetih godina obilježile su krupni valovi i kovrče koje su savršeno fiksirane u voluminoznu frizuru

Iako je kosa puna volumena i valova još uvijek bila i više nego popularna, pojava kratkog i glatkog boba na stranu bila je nešto doista posebno. Upečatljivu frizuru strogih linija i natapiranog profila među prvima je prigrlila i svijetu predstavila Twiggy, a popularnu frizuru strogih linija predstavila je i talijanska ljepotica Claudia Cardinale.

Rođeni između 1965. i 1970.
Nakon kratkog i slatkog Pixie stila i boba u šezdesete godine prošlog stoljeća polako su se počele zavlačiti lude sedamdesete.

Ove postupne promjene najviše su se počele očitovati na duljini kose, ali i na popularnim šiškama koje su kosi dale novu dimenziju i zadržale toliko željeni volumen kose. Predstavnica ovog trenda svakako je bila prelijepa Brigitte Bardot, čije su guste, divlje, plave kovrče, prepune volumena postale predmet divljenja.

Brigitte Bardot Brigitte Bardot (Foto: Guliver/Cover Images)

Rođeni između 1970. i 1975.
Početak sedamdesetih godina doista je bio poseban po odjevnim kombinacijama, ali i po frizurama. To je razdoblje postalo popularno po slojevitim frizurama i takozvanom stepenastom šišanju.

Šiške su dobile novu dimenziju, a duge kovrče postale prošlost. Stepenasto ošišanu kosu naglašenog volumena na gornjem djelu kose holivudskom je svijetu predstavila Jane Fonda.

Rođeni između 1075. i 1980.
Svi rođeni u ovom razdoblju mogu biti sretni jer se upravo sedamdesete smatraju modno najzanimljivijim godinama prošlog stoljeća. Hipi-generacije oduševljavale su svojim zanimljivim frizurama koje su naglasak stavljale na ležernoj, prirodnoj kosi obogaćenoj opuštenim kovrčama kakve volimo i danas.

No kosa nikako nije izgubila na volumenu, posebno krajem desetljeća. Najbolji primjer ovog razdoblja bila je Farrah Fawcett, čiju kosu, kao i vitku liniju nikada nećemo zaboraviti.

Rođeni između 1980. i 1985.
Novo desetljeće sa sobom je donijelo i nova modna osvježenja. Što se frizura tiče, početak osamdesetih opisuju najrazličitije frizure kojima je zajedničko samo dvoje – volumen i ukrasi za kosu.

Razbarušene frizure obogaćene minivalom i natapiranim, divljim pramenovima savršeno su se uklopile uz trake i mašne u kosi. Osim Madonne i Cindy Lauper ovaj trend prigrlila je i francuska glumica Isabelle Adjani.

Rođeni između 1985. i 1990.
Trend divljih frizura provlačio se kroz cijelo desetljeće. Osamdesete su godine ostale zapamćene kao razdoblje najotkačenijih frizerskih trendova.

Iako nije nimalo izgubila na volumenu, druga polovica ovog modnog razdoblja počela se odmarati od sitnog i dinamitnog minivala, a u prvom su se planu našle natapirane šiške maksimalno odmaknute od lica i fiksirane lakom za kosu. Ovaj trend prigrlila je i Heather Locklear, koju smo s oduševljenjem promatrali u popularnoj seriji "Dinastija".

Rođeni između 1990. i 1995.
Početak devedesetih bio je pravo modno zatišje, a nakon otkačenih trendova osamdesetih došlo je vrijeme za odmor od minivala i volumena.

Početak devedesetih mnogi smatraju najdosadnijim modnim razdobljem, a što se frizerskih trendova tiče, obilježile su ga ležerne i lagane frizure maksimalne duljine do ramena. Ovaj jednostavan stil prihvatila je i prekrasna Sharon Stone.

Rođeni između 1995. i 2000.
Nakon pomalo dosadnih trendova s početka ovog desetljeća veliki frizerski bum pojavio se u obliku stepenastih frizura obogaćenih pramenovima u nekoliko nijansi.

U ovom razdoblju kratke šiške zamijenjene su s onima do brade, volumen je ponovno dobio na važnosti, a najpopularnija frizura ovog razdoblja svakako je ona Rachel Green – lika iz serije "Prijatelji" koji tumači Jennifer Aniston. Takozvana Rachel frizura proglašena je najpoželjnijim frizerskim trendom tog¸a razdoblja.

Jennifer Aniston Jennifer Aniston (Foto: Guliver/Cover Images)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju