Ne kaže se uzalud da je pas čovjekov najbolji prijatelj. Ove umiljate, vjerne i mnogima omiljene životinje toliko su se uvukle pod kožu svojih vlasnika da ih mnogi doživljavaju ravnopravnim članovima obitelji.

Osim što je naš život obogaćen njihovim prisustvom, znanost je više puta potvrdila da kućni ljubimci u nama potiču pozitivne emocije.

Kontakt sa psima i macama smanjuje stres, otkucaje srca te regulira krvni tlak, a potiče i lučenje hormona sreće. Zato možemo ciljano otići na terapiju kod najdražih njuškica kako bi nam pomogle kod borbe s depresijom i anksioznošću.

Nedavno je burnu raspravu na društvenim mrežama izazvala vlasnica ljubimca koja je javno iskazala nezadovoljstvo jer joj šef nije htio dati slobodan dan kako bi eutanazirala svog dugogodišnjeg ljubimca.

Može li stvarna ljubav biti pretjerivanje?

Iako ju je podržala vojska ljudi, neki su ipak napisali da pretjeruje. Njihov je glavni argument da životinja nikako ne može biti ravnopravni član obitelji.

Osobe koje ljubimcima govore da su njihova djeca po meni baš i nisu u pravu. Možete li doista usporediti ljubav prema ljubimcu i vlastitom djetetu? Onaj tko to tvrdi nikad nije imao svoje dijete, komentar je Sare iz Varaždina koja priznaje da voli životinje, ali ipak se mora postaviti jasna i zdrava granica.

Ne mogu shvatiti osobe koje jedu iz istoga tanjura sa svojim ljubimcem, koje se kupaju u istoj kadi sa svojim ljubimcem, prave im torte za rođendane i oblače ih u kojekakve haljinice.

Slažem se da ljubimcu treba pružiti svu ljubav ovoga svijeta – koja je primjerena za životinju. Na kraju krajeva, mislim da je to nehumano ponašanje, kad psa tretiraš kao čovjeka, dodala je Sara.

Briga o psu može se usporediti s brigom o malom djetetu 

Kao što smo već spomenuli na početku teksta – pas je čovjekov najbolji prijatelj koji nam daje toliko ljubavi i sreće. Zašto ju onda ne bismo vratili istom mjerom?

S tim se slaže Petra iz Osijeka koja svoju Viki doživljava ravnopravnim članom obitelji. Ona joj tepa da je njezino dijete jer se briga o psiću i malom djetetu doista mogu usporediti.

Dođi mami, njoj je sasvim normalna komunikacija s Viki, ali u javnosti izaziva polemiku.

Psu je potrebna briga od prvih koraka za uzici. Učimo ga gdje obaviti nuždu, kad otići na spavanje, a kad u šetnju, kako se ponašati s drugim psima i socijalizirati s ljudima. Tu su i zajednički odlasci na izlete i ljetovanje. Sve se to može usporediti s brigom o malom djetetu, objašnjava Petra.

Pas "Šef mi nije htio dati slobodan dan zbog gubitka kućnog ljubimca. Dala sam otkaz"

Jedino pas ima čistu i iskrenu emociju prema vama, baš kao malo, neiskvareno dijete. Kad se vratiš s posla nakon napornog dana nitko ti se neće veseliti kao pas – jer ti si njemu sve u životu, čak ispred njega samoga. Zahvalni su, a osjete i kad si tužan ili bolestan, zato se o njima trebamo brinuti kao o djeci, smatra Petra.

Mogu li psi i mačke biti ravnopravni članovi obitelji?

glasova:

U anketi nam recite što vi mislite o tome.

Pet načina na koje nam ljubimci pospješuju zdravlje Pas i mačka Psi Psi +1 Psi

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju