Iako s namjerom da sačuvate svoju privatnost, posebno ako živite u kući ili na nižim katovima zgrade, svoje rolete tijekom dana držite spuštenima, možda se predomislite nakon informacije da je sunce koje kroz prozore pustite u vaš dom korisno za vaše zdravlje, i to ne samo zbog vitamina D.

U magazinu Science Daily objavljen je, naime, članak u kojem se navodi da svjetlost koju kroz prozore pustite u vaš dom može ubiti bakterije iz prašine te sukladno tome pomoći u smanjenju respiratornih problema.

Članak se referira na istraživanje koje je na sveučilištu u Oregonu proveo tim na čelu s dr. Ashkaanom Fahimipourom.

Žaluzine u kupaoni 2 savjeta za najlakše čišćenje žaluzina bez širenja prašine

Žena čisti kupaonicu 10 pravila čišćenja doma najvećeg majstora za čistoću

Istraživači su u tri odvojene sobe izložili bakterije trima različitim uvjetima. Jedna soba bila je u mraku, druga izložena sunčevoj svjetlosti, a treća ultraljubičastim zrakama.

Nakon 90 dana istraživači su prikupili i proučavali rezultate iz svake sobe. Pokazalo da postoji povezanost između izloženosti svjetlu i broja bakterija u prašini.

Mračna prostorija pokazala se prikaldnijom za život i razmnožavanje bakterija i u njoj ih je u prosjeku bilo 12 posto više. U prostorijama izloženima dnevnoj svjetlosti i UV svjetlosti, samo je 6,8 odnosno 6,1 posto bakterija bilo održivo.

Sredstva za čišćenje Greška kod čišćenja zbog koje bakterije ne uklanjamo, već ih širimo

Osim toga, bakterije iz mračne prostorije bile su povezanije s uzrokovanjem respiratornih problema od bakterija iz druge dvije sobe.

Pokazalo se, dakle, da vitamin D nije jedina korist koju imamo od sunčeve svjetlosti. Ona nam može pomoći i u sprječavanju respiratornih bolesti.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju