Čupavci su kolač bez kojeg u Hrvatskoj ne prolazi niti jedan blagdan, praznik ili proslava. U nastavku pronađite recept za omiljene biskvitne kocke s čokoladom i kokosom.

 

Čupavci - sastojci za biskvit:

  • 6 jaja
  • 6 velikih žlica brašna (dupkom punih)
  • 4 velike žlice šećera
  • 1,5 dl ulja
  • pola praška za pecivo

Sastojci za glazuru:

  • 30 dag tamne čokolade
  • 4 dl mlijeka
  • 4 dl slatkog vrhnja

Dodatni sastojci:

kokos

 

Priprema biskvita - čupavci:

  1. Pažljivo odvojite žumanjke od bjelanjaka. Pazite da pritom ne razlijete žumanjak po bjelanjcima jer ih onda nećete moći istući u snijeg.
  2. Mikserom povežite žumanjke i šećer. Miksajte 2-3 minute ili dok smjesa ne postane svjetložuta, a kristali šećera slabo se primjećuju na površini. Tada polako počnite dodavati ulje u nekoliko mlazova, nikako odjednom.
  3. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Ako ćete za to koristiti metlice kojima ste miksali žumanjke i šećer, obvezno ih prije operite jer na njima ne smiju biti ostaci žumanjaka, koji bi spriječili bjelanjke da se povežu u snijeg.
  4. Naizmjence u žumanjke dodajte malo brašna i snijega pa pažljivo i polako miješajte. Ponavljajte postupak dok ne potrošite kompletno brašno i snijeg.
  5. Upalite pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Veliki pravokutni ili kvadratni lim za pečenje dobro namažite maslacem, uljem ili svinjskom mašću, zatim ga temeljito pospite krušnim mrvicama i naposljetku ulijte smjesu.
  6. Kolač pecite oko 30 minuta. Znat ćete da je gotov kada po vrhu poprimi lijepu zlatnožutu boju i odvoji se od rubova lima. Ako niste sigurni je li pečen, ubodite ga po sredini čačkalicom i ako je čačkalica potpuno suha, to znači da je biskvit gotov.

Priprema glazure za čupavce

Razlomite čokoladu na kockice i stavite je u dublju posudu. Dodajte mlijeko i slatko vrhnje pa sve zagrijte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Čokolada će se polako topiti, a miješanjem ćete je povezati s mlijekom i vrhnjem.

Priprema čupavaca

Glazura i biskvit moraju se potpuno ohladiti prije završne faze. Razrežite biskvit na kocke. Zatim jednu po jednu nabodite na vilicu ili primite kuhinjskom pincetom pa namočite u glazuru, zatim uvaljajte u kokos i odložite na pleh. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav biskvit.

SAVJET PLUS:

Ako vam ostane glazure, zgusnite je ostacima kokosa i biskvita, a možete unutra dodati i mljevene kekse ili pak mljevene orašaste plodove, poput oraha ili lješnjaka.

Što god vam padne na pamet, ubacujte u smjesu dok ne postane dovoljno gusta da je možete oblikovati u kuglice. Tada je prvo ostavite u frižideru na sat vremena, a zatim počnite s oblikovanjem. Kada su kuglice gotove, možete ih uvaljati u kakao ili se opet poslužiti kokosom.

Dobar tek!

Inspirirajte se i ostalim slatkim receptima s kokosom:

Kolač od kokosa po receptu Nataše Pralice Gotov za 20 minuta: Najfiniji kolač od kokosa koji se topi u ustima Lažni čupavci Fini poput pravih! Lažni čupavci za koje vam ne treba više od 20 minuta Rozen kolač s višnjama i kokosom Rapsodija okusa u jednostavnom kolaču s višnjama i kokosom koji se ne peče Bijeli čupavci Recept za bijele čupavce, malo drugačiju verziju omiljenog kolača Palačinke s kokosom i bijelom čokoladom Raj u ustima! Recept za prefine palačinke s kokosom i bijelom čokoladom Kuglice od kokosa Kuglice od kokosa: Najlakši recept bez mlijeka u prahu Cheesecake s kokosom i bijelom čokoladom Desert koji paše ljeti i zimi: Cheesecake s kokosom i bijelom čokoladom Praline od kokosa i čokolade mnogima su omiljen slatkiš Napravite domaće "bounty" praline: Recept za omiljen slatkiš od kokosa i čokolade Kokos gnijezda Njami! Recept za kokos gnijezda u koja idu i čokolada i keksi

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju