Tikvice su mnogima jedno od najdražih vrsta povrća i volimo ih pripremati na sve načine, od klasičnih pohanih tikvica, preko onih punjenih i onih na žaru, sve do tikvica u gustim juhama i popečcima.

U sezoni i izvan nje često posegnemo baš za tikvicama jer su nam gotovo uvijek dostupne i možemo ih pripremiti na bezbroj načina. Jedan su od njih i popečci, koji su nam posebno dragi jer ih možemo jesti i tople i hladne, a nerijetko ih pojedu i oni koji inače tikvice gledaju poprijeko. U njih možemo staviti gotovo sve što poželimo, a mi smo u ove stavili finu kremastu ricottu i malo češnjaka. Ispecite ih prvom prilikom!

SASTOJCI ZA POPEČKE OD TIKVICA:

200 g ricotte
300 g tikvica
1 jaje
1 režanj češnjaka
50 g parmezana
50 g krušnih mrvica
prstohvat soli
malo papra
krušne mrvice za valjanje

PRIPREMA POPEČAKA OD TIKVICA:

1. Operite tikvice, posušite ih pa ih naribajte na grubi dio ribeža (nemojte ih guliti).

2. Stavite tikvice u dublju zdjelu, posolite ih i popaprite, dodajte im protisnuti češnjak, ricottu, parmezan, krušne mrvice i jaje pa sve dobro izmiješajte.

3. Oblikujte popečke, uvaljajte ih u krušne mrvice pa ih ispržite u dubljoj tavi na dobro zagrijanom ulju. Pržite ih s jedne strane 2-3 minute, a potom isto toliko s druge strane.

4. Pržene popečke odložite na tanjur koji ste prekrili kuhinjskim ubrusom i poslužite tople.

Ako više volite obične popečke, bez puno dodataka, imamo i za njih recept. Ovi fini popečci od tikvica stvarno su gotovi za čas, bilo da ih pečete u pećnici ili pržite u ulju.

Ne morate baš uvijek termički obraditi tikvice, odlične su i sirove, posebno ako ih koristite za fini ručak koji možete spremiti za manje od 25 kuna.