Nekada su kolači od dizanog tijesta bili nezaobilazni dio blagdanskog stola. Uz orehnjače i makovnjače, za Božić se obvezno pekao i kuglof s grožđicama. U međuvremenu su ove stare klasike na našim stolovima zamijenile nove vrste kolača, a u kuhinje se uvukle moderne recepture.

S obzirom na nedostatak vremena, težimo tome da sve napravimo što brže, pa tako i božićne kolače, a slastice od dizanog tijesta iziskuju malo više vremena za pripremu. Ako želite uživati u okusima tradicionalnog starinskog kuglofa, ali također biste voljeli skratiti pripremu ovog kolača, donosimo vam recept za brzu verziju bez kvasca i dizanja gotovu za tren.

RECEPT ZA KUGLOF S GROŽĐICAMA

- 4 jaja
- 30 dag brašna
- 15 dag šećera
- 15 dag maslaca + 1 mala žlica za mazanje kalupa
- 10 velikih žlica mlijeka (za tijesto) + 10 za namakanje
- 10 dag grožđica
- 4 velike žlice ruma
- 1 naranča (neprskana)
- 2 male žlice praška za pecivo
- prstohvat soli
- malo krušnih mrvica za posipavanje kalupa
- malo šećera u prahu

PRIPREMA KUGLOFA S GROŽĐICAMA

1. Grožđice dobro operite pa ih zalijte s 10 žlica mlijeka i pustite da se namoče. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo. Namažite kalup za kuglof s maslacem. Pripazite na to da dobro namažete sve rubove i udubljenja, a nakon toga kalup pospite krušnim mrvicama.

2. U posudu stavite maslac sobne temperature pa mu dodajte šećer i sol. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu, a u nju potom naribajte koru jedne naranče. Zatim u smjesu dodajte jedno po jedno jaje i dobro izmiksajte nakon svakog jajeta.

3. Umiješajte u smjesu mlijeko i rum. Zatim dodajte brašno pa opet promiješajte, a naposljetku u smjesu dodajte namočene grožđice. Ubacite u kalup i pecite oko 40 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Kada je pečen, kolač će se odvojiti od kalupa, a je li uistinu gotov, provjerite tako što ćete ga na nekoliko mjesta probosti čačkalicom. Ako je čačkalica nakon ubadanja čista i na njoj nema vlažnih ostataka smjese, kolač je gotov.

4. Pustite kuglof da se ohladi u kalupu, a zatim ga prebacite na tanjur za serviranje i pospite šećerom u prahu.

Dobar tek!