Uskrsni ručak je vrijeme okupljanja cijele obitelji, a uz šarene pisanice glavno mjesto na stolu zauzima šunka. Ukoliko još niste odlučili na koji ćete je način pripremiti ove godine, mi vam predlažemo da to učinite na najjednostavniji način - kuhanjem u običnoj vodi s minimalnim dodatkom začina.

Šunka je svinjski but obrađen na različite načine, dimljeni i usoljeni obično se priprema za uskrsnju trpezu. Iako postoje brojni načini njegove pripreme kod nas najpopularniji je kuhanje mesa na kosti u vodi s dodatkom minimalnih začina.

Kuhana šunka - sastojci:

  • šunka
  • lovorov list
  • svježi peršin

Kuhanje šunke - postupak:

  • Dan prije pripreme točnije 24 sata ranije šunku stavite u hladnu vodu koja će iz nje izvući višak soli. Šunku zarolajte, povežite je sa špagom kako bi zadržala svoj oblik, blanširajte je u malo vode te je nakon kratkog vremena stavite u novi lonac s hladnom vodom u koji ste stavili lovorov list i peršin.
  • Nakon toga šunku kuhajte računajući kako je ½ sata kuhanja potrebno po kilogramu šunke. Kada je šunka gotova, omotajte je aluminijskom folijom i pritisnite težim predmetom kako bi zadržala svoju formu koja će spriječiti da se meso raspadne prilikom rezanja.
  • Najmanje tri sata šunku ostavite da odstoji i nakon toga je režite na tanke kriške, poslužite uz hren, mladi luk i rotkvice.

 Inspirirajte se s receptima sa šunkom:

Savijača sa šunkom i sirom Gotova za tren! Recept za slasnu lisnatu savijaču sa sirom i šunkom Šunka u kruhu Šunka u kruhu: Donosimo recept za blagdanski klasik u mekanom ruhu Pužići od šunke i sira Brzi pužići sa sirom i šunkom: Recept za slasno pecivo koje odmah nestaje s tanjura Slana pita od šunke i mladog luka Slana pita sa šunkom i mladim lukom jednako je ukusna topla i hladna Pečena glazirana šunka Uskrsni specijalitet: Recept za pečenu glaziranu šunku

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju