Kokos i čokolada, zaljubljeni par. Ljubitelji ovih namirnica i njihovog spoja sigurno će poželjeti isprobati i ovaj recept. Ako slučajno još niste radili popularne kolačiće šubare (poznate i pod nazivom ruske kape), sada je pravo vrijeme za to.

SASTOJCI ZA BISKVIT:
- 6 jaja
- 6 velikih žlica šećera
- 6 velikih žlica oštrog brašna
- 4 velike žlice kakaa
- 2 male žlice praška za pecivo
- 6 velikih žlica mlijeka

SASTOJCI ZA KREMU:
- 600 ml mlijeka
- 5 velikih žlica gustina
- 5 velikih žlica šečera
- 1 žlica ekstrakta od vanilije ili 1 vanilin šećer
- 15 dag maslaca

SASTOJCI ZA GLAZURU
- 10 dag tamne čokolade
- 5 dag maslaca

DODATNI SASTOJCI:
- 15 dag kokosa

PRIPREMA ŠUBARA:

1. Započnite s pripremom biskvita. Pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo pa sve prosijte u jednu posudu kako bi se bolje sjedinilo i ostavite sa strane. Miksajte jaja sa šećerom sve dok se smjesa ne udvostruči, postane pjenasta i blijedožuta. Naizmjenično dodajte mlako mlijeko i smjesu brašna i kakaa dok ne umiješate sve sastojke.

Široki protvan obložite papirom za pečenje, izlijte unutra smjesu i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva 20-tak minuta, ovisno o jačini pećnice. Kada je kolač pečen, izvadite ga van i pustite da su u potpunosti ohladi.

2. Sada pripremite kremu. Odvojite malo mlijeka od pripremljene količine i unutra umutite gustin, šećer i vaniliju. Ostatak mlijeka stavite na laganu vatru i kada zavrije, ubacite unutra umućeni gustin sa šećerom i vanilijom te zakuhajte. Stalno miješajte pjenjačom kako se krema ne bi zgrudala ili primila za dno posude. Krema se kuha oko 8-10 minuta. Nakon toga pustite je da se u potpunosti ohladi. Kada je ohlađena, dodajte u nju pjenasto izmiksan maslac i sve sjedinite mikserom dok se krema i maslac ne povežu.

3. Zatim krenite s pripremom šubara. Uzmite oštar rezač za kekse ili krafne ili pak čašu vrlo tankog i oštrog ruba. Promjer prilagodite svojoj želji i mogućnostima. Izrežite male krugove iz ohlađenog tijesta. Jedan krug bogato premažite s kremom i poklopite drugim pa onda kompletan vanjski rub dodatno premažite s kremom. Zatim vanjski rub tj. sav prostor na kojem je krema uvaljajte u kokos i stavite sa strane na protvan. Ponovite postupak dok potrošite svo tijesto.

4. Čokoladu natrgajte na kockice i stavite u manju zdjelu pa dodajte maslac narezan na listiće. Rastopite na laganoj vatri, dobro promiješajte i s malom žlicom stavljajte glazuru na gornji dio šubara. Kada se ohlade na sobnoj temperaturi, stavite ih u hladnjak.

Dobar tek!