Nježna ljepotica krizantema jedan je od simbola Svih svetih. U našoj kulturi simbolizira život, smrt i žaljenje, ali i veliku snagu koja je potrebna kako bismo preboljeli gubitak voljenje osobe, baš kao što su njezine latice dovoljno snažne da prežive niske temperature.

  Galerija Krizanteme Krizanteme Krizanteme +17 Krizanteme

Krizantema (Chrysanthemum) je rod s tridesetak višegodišnjih cvjetnica iz porodice glavočika. S obzirom na to da u našim krajevima cvate u studenom i zaštitno je cvijeće tog mjeseca, ljudi su je počeli nositi voljenima na grob u sklopu blagdana Svih svetih.

Njezini raznobojni cvjetovi šire poruku da početak zime može biti obilježen ljepotom, a ne samo negativnim osjećajima koje hladnoća i sivilo na prvu donose u naše živote.

Krizanteme Krizanteme (Foto: Living4media)

Ovaj je snažni, a istovremeno nježni cvijet sa zagrobnim životom povezan još od antike. Stari Grci su vjerovali da ih štiti od zlih duhova pa su ih postavljali na grobove svojih najmilijih. Ipak, smatrali su da se jednom posađena krizantema više ne smije ubrati s groba jer će tada osobu doživotno pratiti nesreća.

Njezini raznobojni cvjetovi šire poruku da početak zime može biti obilježen ljepotom.

Ako ste se ikada zapitali kako je nastala ova raširena tradicija te kako se stvorio odnos između posljednjih počivališta i krizantema pročitajte sljedeće retke i otkrijte zanimljivu tradiciju koja stoji iza ovog cvijeta.

Krizanteme Krizanteme (Foto: Living4media)

Sve je počelo 1919. godine u Francuskoj, odnosno, godinu dana nakon prve godišnjice Dana primirja u Prvom svjetskom ratu. Tadašnji predsjednik Raymond Poincare naredio je da se položi cvijeće na grobove preminulih u ratu. S obzirom na to da su krizanteme u to vrijeme bile jedne od rijetkih cvjetova u cvatu, poslužili su se s 30 tisuća krizantema i tako se rodila ova tradicija.

Nježna ljepotica krizantema simbol je Svih svetih.

U SAD-u krizanteme nisu poveze sa blagdanom Svih svetih, već ih se često može vidjeti na vjenčanjima, dok su u Australiji tradicionalni poklon za Majčin dan. Zlatni cvijet, kako doslovno možemo prevesti Chrysanthemum, tako je nazvao švedski botaničar Carl Linnaeus još u 17. stoljeću.

Krizantema dolazi u cijeloj paleti predivnih boja, koje također utječu na simboliku. Primjerice, dobijete li na dar crvenu krizantemu, to je jasan izraz ljubavi. Žuta krizantema označava žaljenje, a bijela je simbol odanosti i predanosti osobi kojoj se daje.

U galeriji na početku teksta pogledajte fotografije koje dokazuju ljepotu i raskoš ovoga cvijeta. 

Krizanteme Krizanteme (Foto: Living4media)

10 fotografija koje pokazuju koliko krizantema može biti čarobna Krizanteme Krizanteme Krizanteme +6 Krizanteme

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju