Vanje imendan slave 31. siječnja, a tim povodom doznali smo nešto o porijeklu ovog unisex imena.

Značenje imena Vanja zapravo je isto kao i Ivan jer je Vanja varijanta tog čestog imena, kao i ženskih verzija Ivana i Ivanka. U Rusiji je Vanja najrasprostranjeniji nadimak imena Ivan i u mnogim ruskim bajkama to ime nose glavni junaci.

Vanje imendan slave 31. siječnja, a tim povodom doznali smo nešto o porijeklu ovog unisex imena

Ime Vanja, odnosno Ivan, potječe od grčkog Iochannes izvedenog od hebrejskog Johanan sa značenjem 'Bog je milostiv'. Neka od opisnih značenja imena također su 'onaj koji je poslan od Boga', 'ona žena koja je božja snaga i milost', 'ona koju poštuju i vole', 'ona koja je pravi prijatelj', 'milostiva', 'ona koja se smilovala na svačiju patnju i nevolju'.

Iako je Vanja unisex ime, odnosno može biti i žensko i muško, postoje razlike u njegovu pisanju i izgovaranju u različitim svjetskim jezicima. Kao u Hrvatskoj, i u Rusiji i Ukrajini ime Vanya je i muško i žensko, ali Wanya je u tim zemljama samo žensko ime. U skandinavskim zemljama (Norveškoj, Švedskoj, Danskoj, Finskoj), ime Vanya uvijek je samo žensko.

Osobe s imenom Vanja opisuje se kao komunikativne, prijateljski nastrojene, živahne i omiljene u društvu. Lako uče i obrazovanje im je važno te ne mogu zamisliti život bez aktivnog, društvenog angažiranja.

Također ih krasi izražena kreativnost i talent te istančani smisao za estetiku, a mnoge Vanje imaju veliki dar za razna područja umjetnosti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju