Upala mjehura najčešće je uzrokovana bakterijom Escherichia coli i drugim enterobakterijama. Bakterije koje se prenose seksualnim putem, poput klamidije i mikoplazme, mogu izazvati upalu mokraćne cijevi te upale reproduktivnih organa i time otežati ili onemogućiti začeće. Zbog toga je vrlo važno prepoznati simptome upale mjehura i mokraćne cijevi te reagirati na vrijeme, prije nego što upala postane kronična.

Upala mjehura, poznata i kao infekcija donjeg urinarnog trakta, može pogoditi oba spola, ali žene su sklonije tom zdravstvenom problemu, koji zna biti itekako uporan, jer imaju kraću mokraćnu cijev, zbog čega bakterije lakše i brže dopru do mjehura.

Kod žena je uretra također smještena bliže anusu, što znači da bakterije moraju prijeći kraći put da bi dospjele u mjehur.

U većini slučajeva upala mjehura uzrokovana je E. coli, bakterijom koje je prirodno prisutna u debelom crijevu

U većini slučajeva upala mjehura pojavljuje se iznenadno i traje kratko (akutna upala mjehura), no ponekad se može zadržati dulje (kronična upala mjehura). Rano tretiranje upale ključno je za prevenciju širenja infekcije. U normalnim okolnostima bakterija koja uzrokuje upalu mjehura uriniranjem će se ukloniti iz tijela.

U nekim slučajevima bakterija se može pričvrstiti za zidove mjehura i brzo se razmnožiti. To onemogućuje sposobnost tijela da ih uništi, što rezultira upalom mjehura.

U većini slučajeva upala mjehura uzrokovana je Escherichijom coli, bakterijom koja je prirodno prisutna u debelom crijevu. Upala se može javiti ako se bakterije umnože u tijelu ili ako se ne izbace iz tijela mokrenjem.

Faktori koji mogu povećati rizik upale mjehura kod žena i muškaraca su:

  • nedovoljan unos tekućine

Do upale mjehura može doći ako osoba pije vrlo malo tekućine, posebno u ljetnim mjesecima, u vrijeme grijanja ili kad ima početne simptome upale mjehura, napominje Neven Kapun, dr. med., spec. urologije.

  • kirurški zahvat u području mokraćovoda

Upala mjehura prije svega je povezana s postavljanjem urinarnog katetera nakon zahvata u mokraćnu cijev ili direktnim unosom bakterija kod zahvata, kaže dr. Kapun.

  • zadržavanje mokraće, odnosno otežano pražnjenje mjehura

Ako pacijenti ne prazne mjehur u potpunosti, do upala dolazi lakše, a teže ih je liječiti, upozorava dr. Kapun.

  • povećana prostata

Ako muškarac teže mokri i posljedično mu zaostaje urin u mjehuru, to može biti razlog lakšeg početka upale mjehura i težeg liječenja, kaže dr. Kapun.

  • inkontinencija

Ako pacijenti zbog inkontinencije nose pelene ili uloške, to pogoduje nastanku infekta lokalno, a kasnije i u mjehuru.

  • trudnoća

Sama po sebi nije razlog češćih upala, ali dobivanje na težini i ponekad teže održavanje higijene mogu povećati rizik od upale.

Simptomi upale mjehura variraju ovisno o tome koliko je infekcija ozbiljna

  • dijabetes

Pacijenti koji imaju šećernu bolest imaju veći rizik razvoja svih infekcija, pa tako i onih u mokraćnom mjehuru. Nekad se i prisutnost bakterija u mjehuru bez znakova infekcije liječila. Danas to nije slučaj.

  • starija dob

Kod starijih žena dolazi do promjena u kvaliteti sluznice rodnice zbog hormonalnih promjena, a to onda povećava mogućnost infekta. Muškarci s godinama imaju veću prostatu, što može dovesti do češćih upala, napominje dr. Kapun.

Simptomi upale mjehura variraju ovisno o tome koliko je infekcija ozbiljna. U svakom slučaju, odmah su primjetne promjene tijekom mokrenja, a kako upala napreduje, pojavljuje se i bol.

Sedam simptoma upale mjehura koje ne smijete ignorirati: 

  1. Mutna mokraća ili mokraća u kojoj su vidljivi tragovi krvi.
  2. Mokrite češće nego inače.
  3. Mokraća neugodnog mirisa.
  4. Bol ili osjećaj pečenja tijekom mokrenja.
  5. Stalan osjećaj pritiska u mjehuru i sile na WC.
  6. Grčevi ili pritisak u donjem dijelu abdomena ili dijelu leđa.
  7. Visoka temperatura s jakim bolom u predjelu bubrega.

Upala mjehura može se proširiti i na bubrege. U tom slučaju imat ćete visoku temperaturu s jakom boli u predjelu bubrega, a izrazito na udaru u tom predjelu. Mokraća će pod mikroskopom biti puna upalnih stanica i bakterija, ističe Neven Kapun, dr. med., spec. urologije i vlasnik privatne urološke ordinacije Kapun.

Čaj od koprive Ljekoviti recepti: Šest čajeva koji pomažu kod tvrdoglave upale mjehura Cistitis Simptomi, zablude i najbolja pomoć: Kako se riješiti uporne upale mjehura? Seks Važno: Što bi žene trebale napraviti odmah nakon seksa? Lijek za upalu mjehura Upala mjehura: Moćni prirodni antibiotik koji uvijek pomaže

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju