Haljina koju je Vlatka Pokos nosila na izboru za Miss Hrvatske 2000. godine svakako je jedna od kultnih haljina s domaće scene. Za izbor koji se održao u Puli voditeljica je odjenula dugačku crnu haljinu s dekolteom do pupka, tri mjeseca nakon što je Jennifer Lopez na dodjelu nagrada Grammy došla u legendarnoj Versaceovoj haljini s dekolteom koji je sezao i ispod pupka.

Galerija Vlatka Pokos 2000. godine Vlatka Pokos 2000. godine Vlatka Pokos 2000. godine +1 Vlatka Pokos 2000. godine u jednoj od najpoznatijih haljina iz svoje garderobe

Za svoj stajling na izboru za Miss Hrvatske Vlatka Pokos, kako nam je otkrila, jest bila inspirirana čuvenom kreacijom s potpisom Donatelle Versace koju je nosila Jennifer Lopez, kao i španjolskom voditeljicom Inés Sastre koja je u dekoltiranoj haljini vodila talijanski festival Sanremo, no tu ideju naša voditeljica i pjevačica dobila je godinu, dvije prije.

Naime, krajem devedesetih modni dizajner iz Splita Srećko Šundov kazao je Vlatki kako bi njoj izvrsno stajala jednostavna crna haljina i samo duboki dekolte i voditeljici su te njegove riječi ostale u glavi.

Vlatka Pokos 2000. godine Vlatka Pokos nosila je dekoltiranu haljinu njemačkog brenda Strenesse (Foto: Goran Sebelic/Cropix)

Možda mi je on stavio tu bubicu u uho, još negdje '98., '99., prije nego što je takav dekolte uopće bio isfuran na svjetskom nivou, kaže Vlatka Pokos koja nam je otkrila i neke detalje vezane za jednu od najpoznatijih haljina iz njezine garderobe. Kreaciju njemačkog brenda Strenesse kupila je u Heruc galeriji u koju je toga dana ušla neplanski, samo da pogleda, a iz trgovine je izašla s haljinom s kojom je bila oduševljena. Na elegantnoj i ženstvenoj toaleti isticali su se metalik srebrni detalji koji su ukrašavali dekolte i predio struka, dok je na golim leđima imala jednu metalik trakicu.

Voditeljica Ines Sastre u dekoltiranoj haljini na Sanremu 2000. godine Voditeljica Ines Sastre u dekoltiranoj haljini na Sanremu 2000. godine (Foto: Profimedia)

Čim sam vidjela tu haljinu zaljubila sam se u nju i vidjela sam sebe u njoj. Nakon što su takve duboke dekoltee nosile Jennifer Lopez i Inés Sastre, mislila sam da je to sad već normalizirano pa da je vrijeme da i netko u Hrvatskoj to nosi, ispričala nam je Vlatka koja je u haljini izgledala senzacionalno i većina ljudi bila je oduševljena njenim izgledom, osobito žene, no pojedinci su smatrali da je dekoltirana haljina previše za izbor za miss na kojem su maloljetne djevojke pozornicom šetale u kupaćim kostimima.

Meni je prodavačica, kada sam kupovala haljinu, sugerirala da zatvorim dekolte, rekla sam joj da mi to ne pada na pamet, pa u tome je poanta! Očito je ona procijenila da je to previše šokantno. Inače ne volim prepravljati odjeću, ako je nešto dizajnirano i krojeno na određeni način, to tako mora biti, ne možete pretvarati u nešto drugo jer to nikad ne ispadne dobro. Drugo, sviđala mi se ideja da nosim takvu dekoltiranu haljinu.

I tako sam odlučila kupiti tu haljinu koja je izazvala veliki skandal, meni je smiješno da je to skandal, ali da, izazvala je veliku pozornost. Prije nastupa nitko me nije ni pitao što ću odjenuti za izbor i financiram li sama svoj outfit, otkrila nam je voditeljica te dodala kako smatra da na elegantnoj toaleti ništa nije bilo vulgarno niti prenaglašeno.

Vlatka Pokos 2000. godine Dugačka, elegantna haljina imala je otvorena leđa (Foto: Goran Sebelic/Cropix)

To je bilo jako fino i profinjeno, ali očito hrvatska javnost u tom trenutku nije bila spremna za nešto takvo, ili je, ne znam što bih vam rekla, dodaje.

Haljinu više nema, prije par godine prodala ju je jednom second hand shopu koji prodaje luksuznu robu, kao i neke druge svoje brendirane haljine kojih se iz praktičnih razloga željela riješiti prije odlaska u Kanadu. Neke je pak donirala za humanitarne aukcije.

Nisam puno haljina sačuvala. Za haljinu s izbora za Miss Hrvatske sada mi je malo žao što je nisam sačuvala, ali eto, tako sam bila odlučila u tom trenutku, priznaje. Na pitanje je li hrvatska javnost danas spremna za takav dekolte, Vlatka Pokos odgovara:

Ja si još uvijek mogu priuštiti da odjenem haljinu s dekolteom jer morate imati lijep dekolte da biste to uopće mogli napraviti.

Izdanje staro 33 godine: Dokaz da je Vlatka Pokos oduvijek bila ljubiteljica elegancije Vlatka Pokos Vlatka Pokos u sjajnoj kombinaciji Vlatka Pokos +4 Vlatka Pokos

Vlatka Pokos: Čizme s potpeticom od 8,5 centimetara za wow izdanje kojem je teško pronaći manu Vlatka Pokos Vlatka Pokos u nepogrešivoj crno-bijeloj kombinaciji Vlatka Pokos nosi Jimmy Choo čizme +1 Vlatka Pokos

Voditeljica i pjevačica čiju prirodnu ljepotu mnogi hvale ističe kako nema ništa protiv estetskih zahvata koji su u službi korekcije i poboljšanja izgleda, ali ne sviđa joj se totalna plastifikacija koja ima sve više pobornika.

Mladost je lijepa sama po sebi jer kad si mlad jako si svjež, imaš uglavnom lijepo lice, kožu, ne treba ti puno nečega.

Neki dan sam gledala stari film s Elizabeth Taylor i Katharine Hepburn, kako su žene tada izgledale prelijepo, ženstveno, prirodno, divno! Ja sam po tom pitanju skroz retro, ustvari sam uvijek govorila da sam se trebala roditi 20 godina prije nego što sam se rodila. Ja ovaj svijet današnji i takozvanu estetiku ne razumijem, kaže Vlatka Pokos.

Vlatka Pokos 2000. godine Vlatka Pokos 2000. godine u jednoj od najpoznatijih haljina iz svoje garderobe (Foto: Tomica Maric/Cropix)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju