Učenje ne prestaje odlaskom iz školskih klupa. Svakog se dana pred nas stavljaju novi izazovi koji zahtijevaju učenje, bilo da je riječ o učenju vještina koje su nam neophodne za obavljanje posla na radnom mjestu ili pak vještina koje će nam život učiniti ugodnijim, zdravijim i sigurnijim.

Vještina podrazumijeva naučeno novo ponašanje.To je mogućnost pojedinca za uspješnije obavljanje nekog zadatka, a stječe se vježbom. No da bismo i zaista savladali neku novu radnju, potrebno je u to krenuti otvorena uma, imati razlog zbog kojeg to želimo odnosno motivaciju te, nadasve, biti znatiželjan.

U nastavku donosimo neke od vještina koje može savladati svatko od nas i koje mogu obogatiti naš život.

1. Držanje javnog govora
Iako se govorništvo obično kao kolegij predaje na fakultetima koji podrazumijevaju zanimanja koja uključuje javne nastupe, poput profesora, pravnika ili poduzetnika, gotovo svatko od nas barem jednom u životu dođe u situaciju kada mora održati predavanje, prezentaciju ili makar zdravicu pred većom skupinom ljudi.

U tome značajno može pomoći svladavanje osnova držanja javnog govora. O tome postoje brojni priručnici i tečajevi, no ono što je najvažnije jest da treba uvijek biti pripremljen na vrijeme, napraviti si kratke natuknice (nikako pune rečenice), sadržaj prilagoditi publici kojoj iznosimo govor, te imati uvod, središnji dio govora i završetak.

2. Osnove uređenja fotografije
Jedna od vještina koja se redovito traži na razgovorima za posao su osnove uređenja fotografija u za to namijenjenim računalnim programima. No ujedno je riječ o vještini od koje možemo imati višestruke koristi i u svakodnevnom životu, bilo da je riječ o uređenju fotografija za društvene mreže ili pak naprosto uređenju za potrebe ispisivanja i uokvirivanja omiljenih primjeraka.

3. Učenje novog jezika
Poznata uzrečica kaže da čovjek vrijedi onoliko koliko jezika govori. Iako brojni edukatori predlažu učenje stranog jezika već od četvrte godine djetetova života, nikada nije prekasno da bismo naučili još jedan jezik. Uz pomoć aplikacija kao što je Duolingo, to možemo činiti i iz udobnosti vlastita doma onda kada nam to odgovara. No također svaki veći grad u Hrvatskoj ima dostupne tečajeve brojnih europskih i svjetskih jezika.

4. Samoobrana
Dok nam neke vještine pomažu u radnom okruženju, druge nam mogu spasiti život. Doslovno. Jedna od njih je i samoobrana.

Učiti možemo tijekom čitavog života, i to što god želimo.

Svaka bi žena trebala savladati osnove samoobrane koje uključuju i prevenciju napada, obranu od udaraca, davljenja ili hvatanja za kosu, obranu od pokušaja silovanja i otmice, upotrebu predmeta za samoobranu, učenje načina razmišljanja u stresnim situacijama, kao i korištenje verbalne i neverbalne komunikacije u funkciji sprječavanja napada.

5. Joga
Iako stara nekoliko tisuća godina, joga je danas aktualnija nego ikada prije. Tempo življenja današnje tehnološke i vrlo ubrzane civilizacije negativno se odrazio na zdravlje našeg tijela i bića.

Prakticiranje joge nastoji dovesti različite funkcije tijela u savršenu koordinaciju kako bi mogli djelovati za dobrobit čitavog tijela i čovjeka u cjelini. Ona ne može biti lijek za sve bolesti i sam život, ali može ublažiti određene probleme, pa čak i ublažiti menstrualne tegobe te pomoći zategnuti naše tijelo.

6. Trčanje
Nedavno istraživanje potvrdilo je da je trčanje jedna od najboljih aktivnosti kojima se mogu okrenuti osobe sklone debljanju. No i trčanje ima svoje zakonitosti pa je njihovo svladavanje također posebna vještina.

Od učenja o odabiru pravilnih tenisica ovisno o podlozi na kojoj trčimo, do toga što jesti prije i nakon trčanja – sve su to sitnice koje treba savladati da bismo iskoristili puni potencijal dobrobiti trčanja za svoje tijelo.

7. Kuhanje omiljenog jela iz djetinjstva
Koliko ste puta samo rekli mami da je zaista krajnje vrijeme da vas nauči kako se priprema sarma ili punjena paprika, a potom to ostavili za neki drugi put? Želite li da vam to mama ili baka pokažu dok još mogu, dogovorite što prije termin s njima i uživajte u ovom posebnom načinu učenja.

8. Samopouzdanje u kontaktu s drugim ljudima
Nitko od nas nije stvoren da bude sam, bez ljudskog kontakta, prijatelja i obitelji. No mnogi od nas ipak osjećaju nelagodu u kontaktu s drugim ljudima. U težim slučajevima riječ je o socijalnoj fobiji koja zahtijeva kombinaciju psihotika i psihoterapije, no kada osjećamo samo tremu i nelagodu, tome možemo doskočiti i sami.

Naprosto se dovedite pred gotov čin koji će zahtijevati vašu interakciju s drugima. Idite na izložbe, promocije knjiga, upišite tečaj koji si dugo priželjkujete – sve su to mjesta koja će vas potaknuti da komunicirate s drugima. Svaki put bit će sve lakše.

9. Poštovanje same sebe
Preduvjet gore spomenutoj točki svakako je poštovanje same sebe, a to je nešto što se također uči i s pravom se može nazvati vještinom. Uvijek imajte na umu da ste sami sebi najvažnija osoba. Nikada ne znate kada će drugi otići iz vašeg života, no sebe ćete uvijek imati. Zato se poštujte i nikada ne pristajte na ništa manje od onoga što zaslužujete.

10. Učenje hobijem
Na putu učenja poštovanja same sebe može vam pomoći i otkrivanje hobija. Bilo da je riječ o kreativnim izričaju, sportu, čitanju ili čemu drugom, pronađite ono što zaista volite i postanite prava majstorica u tome.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju