Još kao tinejdžerka bila je zaljubljena u aranžiranje cvijeća, njihove mirisne note i veselje koje je ono izazivalo na licima kupaca. Redovito je nakon škole pomagala mami u njezinoj maloj cvjećari, a potom od nje i preuzela posao. Shvatila je da usto može ponuditi i mnogo toga u vidu organizacije vjenčanja, a nekretnina neposredno na plaži gurnula ju je u pravom smjeru. Ona je Maja Ćuk, strastvena ljubiteljica cvijeća, poduzetnica i prošlogodišnja dobitnica edukacije na Zadovoljna akademiji.

Njezina tvrtka flowers&sweets usmjerena je na individualizirane poklone koji uključuju cvijeće i kolače, ali i na organizaciju vjenčanja. No iako je u prošlosti pokušavala i sama reklamirati tvrtku, ali i angažirati vanjske suradnike, shvatila je da joj je nedostajalo „ono nešto“.

Prvo sam surađivala s jednom tvrtkom za catering kako bih se uvjerila da mogu odrađivati vjenčanja. To se pokazalo uspješnim, no tijekom više od dva desetljeća u ovom poslu nužne su i konkretne promjene. Angažirala sam tvrtke za oglašavanje, no objema sam bila nezadovoljna, govori nam Maja.

PRIJATELJIČIN NAGOVOR NA PRIJAVU
Spoj te činjenice i nagovora prijateljice ponukao ju je da se prijavi na prošlogodišnji natječaj za Zadovoljna akademiju.

Nekako mi je nedostajalo samo malo vjere u sebe. Kada imate nekretninu koja je idealna za organizaciju vjenčanja, plažu ispred nje i ljubav prema tome što radite, želite naći rješenje zbog kojeg će vaša ponuda biti jedinstvena. Kada sam jednom pripremala kuću za nove goste usred turističke sezone, moje prijateljica rekla mi je neka se prijavim na Zadovoljna akademiju.

Tako je Maja postala jedna od tri tisuće prijavljenih, a očita ljubav prema onome što radi, kao i činjenica da je već i sama poduzimala korake prema ostvarenju svojih snova, izdvojili su je među drugim kandidatima te je osvojila edukaciju iz područja digitalnog marketinga.

Još i danas pamti trenutak kada joj je priopćena ta sretna vijest.

Taj dan počeo je grozno jer smo bili angažirani za opskrbu cvijećem za ispraćaj mlade djevojke od jedva trideset godina, a kada sam na mobitelu vidjela poziv s nepoznatog broja, pomislila sam: 'Isuse Bože, opet ćemo plakati.' No tada sam začula sretnu vijest. Morala sam sjesti.

Ranije nikada nisam razmišljala o tome tko sam uopće. Ne bih znala odgovoriti na pitanje da se opišem u nekoliko riječi. Danas znam odgovor: ja sam poduzetna, strastveno zaljubljena u svoj posao.

Trebalo mi je nekoliko trenutaka da je procesuiram te sam, naravno, još jednom i provjerila na mrežnoj stranici portala. Neizmjerno sam se veselila početku, a navala adrenalina koji sam tog dana osjetila navela me da pomislim da to nije za mene u ovim godinama, kaže Maja kroz smijeh.

UČENJE OD NAJBOLJIH
No ono što joj je pružila edukacija ne može se mjeriti ni s čime.

Mentorica Mia Biberović pojasnila mi je i zašto nisam bila zadovoljna ranijim tvrtkama za oglašavanje koje sam angažirala. Ako te netko ne sluša, ne može ni prenijeti tvoje želje. S vremenom sam naučila kako oglašavati na Facebooku, a da to bude zaista učinkovito, Nešto sam znala od ranije, a to nadopunila novim znanjem koje mi je prenijela Karla Andrić, u Algebri zadužena za aspekt društvenih mreža, govori nam.

Tijekom pohađanja edukacije u Algebri morala je pronaći ravnotežu između svog posla, predavanja, izvršavanja domaćih zadaća i obiteljskih obaveza, no uz pomoć supruga koji je shvatio koliko joj to znači, kao i uz svesrdnu asistenciju mame i svekrve, ova majka troje djece uspješno je edukaciju privela kraju.

Osim što je stekla novo znanje te je trenutno u fazi izrade mrežne stranice svoje tvrtke, a oglašavanje na društvenim mrežama nikada nije funkcioniralo bolje, posebno joj je u sjećanju ostao onaj topli, ljudski aspekt čitave priče.

Moram naglasiti da je već i samo poznanstvo s polaznicima i sa ostalim prekrasnim ženama koje su osvojile edukaciju već uvelike utjecalo na moj život. Danas sam sigurnija i znam da ću uspjeti jer mi je već sama činjenica što sam osvojila edukaciju među tolikim brojem pristiglih prijava potvrda vrijednosti, a samim time i motivacija za dalje.

Osim toga, ranije nikada nisam razmišljala o tome tko sam uopće. Ne bih znala odgovoriti na pitanje da se opišem u nekoliko riječi. Danas znam odgovor: ja sam poduzetna, strastveno zaljubljena u svoj posao. Uvijek ću naći rješenje za bilo koji problem te s veseljem odraditi svaki zadatak.

Osoba sam od povjerenja i vodi me radost života, a kada su i klijenti zadovoljni, nema veće sreće. Jedna mi je mladenka napisala da se njezino vjenčanje ne bi ni dogodilo da nije bilo mene, s ponosom ističe Maja.

Sve što je prošla u posljednjih godinu dana pokazalo joj je da nikada nije kasno za promjene, kao ni za stjecanje novog znanja. Danas je Maja najbolji mogući primjer svojoj djeci, ali i široj okolini. Bez obzira na to koliko nam se naše poduzetničke ideje činile velikima ili malima, sve ih je moguće ostvariti ako to odlučimo.

Maja to želi i ovogodišnjim polaznicama.

Naprosto nemate što izgubiti, možete samo dobiti – od poznanstva s predivnim ženama do stjecanja znanja. Pa postoji li što bolje? zaključuje Maja Ćuk.

 

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju