Da se ne moramo nužno baviti samo onime što nam nalaže naše formalno obrazovanje, koliko god godina uložili u njega, nego da možemo širiti vidike i vještine i u drugim, naoko nepovezanim područjima, i to čak i kada imamo dijete o kojem sami brinemo, pokazuje Mia Ćaćić. Iz glazbenih sfera zakoračila je u područje IT-a, a sve to zahvaljujući svojoj prijavi na prošlogodišnju Zadovoljna akademiju.

Glazba je bila život ove Slavonke od malih nogu. Spoj nota i osjećaja koji su zvukovi izazivali u njoj nagnali su je da po završetku srednjoškolskog obrazovanja u srednjoj glazbenoj školi i gimnaziji, kao dotad uspješna glazbenica s brojnim nagradama na državnim natjecanjima, upiše instrumentalni studij na Muzičkoj akademiji, smjer tuba, vođena vlastitim ambicijama i pozitivnim kritikama mentora i glazbene zajednice.

Šest godina kasnije postala je prva visoko obrazovana žena u povijesti Hrvatske u struci koja je uglavnom okarakterizirana kao „muško“ zanimanje.

Iako je njezina struka pripadala deficitarnim zanimanjima, stalna izvođačka mjesta nije nalazila jer su uglavnom već godinama popunjena, a zbog srodnosti njezinog zanimanja s drugim glazbeno-pedagoškim, rad u školi dolazio bi kao na kapaljku, i to u vidu nestručnih zamjena daleko izvan mjesta prebivališta, što uz malo dijete u jednoroditeljskoj obitelji nije bilo jednostavno uskladiti.

Kako sa strukom nisam imala sreće, radila sam kao nestručna zamjena pokušavajući procijeniti koliko bih prostora za rad u struci mogla naći u budućnosti. Dok sam postepeno gubila interes za rad u postojećim strukturama, paralelno je u meni rastao interes za neka druga područja, govori nam Mia.

ZAOKRET KARIJERE

Pomalo se okretala učenju osnovama programiranja, nastavljajući se na srednjoškolsku podlogu, a potom je ugledala poziv na prijavu za Zadovoljna akademiju.

To je bila jedna od rijetkih prilika koja ne traži zadovoljavanje formalnih normi za prijavu, osim motivacijskog pisma. U periodu prijava, imala sam predodžbu o tome čime se želim baviti u životu, ali nisam se nalazila u poziciji da mi je puno opcija bilo otvoreno, što zbog lokacije i vremena kojim sam raspolagala, a što zbog činjenice da sam dotad većinu ambicija posvećivala struci, zbog čega mi se napuštanje iste činilo kao dramatičan zaokret.

Prilike postoje, ali treba ih tražiti i stvarati.

Zadovoljna akademija mi se činila kao podrška u mojim namjerama, ali i obaveza koju bi me potaknula da nakon nje potražim nešto više, prisjeća se Mia.

Kako to nije bio nimalo jednostavan period za nju, u kojem je, kako sama kaže, zavirivala „ispod svakog kamena“, poziv koji je uslijedio nakon dobivanja edukacije, bio je znak da se napokon nešto pokreće.

Bilo mi je jako drago dobiti priliku jer sam je dugo tražila. S obzirom na to da se u tim situacijama uglavnom predstavljamo s poslovnim i akademskim uspjesima, bilo mi je teško predstaviti ono što sam do tada ostvarila kao kvalitetnu podlogu za ono čime sam se htjela baviti. Veselila sam se početku edukacije jer mi je ona predstavljala okretanje novog lista u životu, kaže.

Mia Ćaćić s ostalim polaznicama Zadovoljna akademije Mia Ćaćić s ostalim polaznicama Zadovoljna akademije (Foto: Zadovoljna.hr)

Tako je počela njezina edukacija za web-dizajnericu u Algebri, koju je pohađala online. Trudila se u što kraćem roku upiti što više znanja, a priznaje i kako ju je ugodno iznenadila podrška mentorice i grupe žena koja je upisala edukaciju s njome.

I baš joj je taj period dao važnu životnu lekciju.

Naučila sam da moram preuzeti odgovornost za vlastite postupke jer nemam prava kriviti druge za ono što mi se ne sviđa, a nalazi se oko mene. Učim i dalje ne zamjerati sebi što ne mogu imati više znanja i sposobnosti od onoga što trenutno imam i da uvijek postoji prostor za nadogradnju.

Iako je njezin put bio pomalo neobičan te i sama pretpostavlja da je sve moglo biti mnogo jednostavnije, danas zna da nema smisla gledati u prošlost i žaliti za nečime što se ne može vratiti.

Možda moja priča i nije bila najlakša, ali sam naučila kako cijeniti ono što imam i kako stvoriti ono što želim imati. Zato sam i najponosnija na to što nikada nisam odustala. Recimo samo da tvrdoglavost ima i svoje pozitivne strane, kaže sa smiješkom.

DO POSLA U NOVOJ STRUCI

Ono što joj je donijela Zadovoljna akademija pružilo joj je čvrste temelje za daljnje učenje, ali i za dobivanje posla. Naime, Mia se zaposlila kao programerka u jednoj tvrtki te tako pokazala da se ulaganje vremena u sebe i svoje učenje zaista isplati više od svega, čime je ujedno i dala najbolji primjer svome djetetu.

Prilike postoje, ali treba ih tražiti i stvarati, s time da mogu reći da se smatram sretnom što uz nužno potrebnu volju imam i podršku da ostvarujem ono što sam naumila. Osvojena edukacija pružila mi je čvrste osnove i usmjerila me na daljnji rad. Pogurala me da kažem naglas što sam naumila i da to i ostvarim, ističe.

I zato baš to želi i svim drugim ženama.

Nemojte dozvoliti drugima da vam postavljaju granice. Sami ste odgovorni za to hoćete li prihvatiti prilike koje kucaju na vrata. Nemate što izgubiti prijavite li se na ovu sezonu Zadovoljna akademije, zaključuje Mia Ćaćić.

Postala je prva visoko obrazovana žena u povijesti Hrvatske u struci koja je na globalnoj razini uglavnom okarakterizirana kao „muško“ zanimanje -sviranju tube.

Koliko nam god ponekad bilo teško prihvatiti da nam kruh na stol neće donijeti ono u što smo uložili svoje studentske dane, makar ostvarivali izvrsne rezultate i osvajali nagrade, uvijek postoji drugi način.

Nitko ne kaže da će biti jednostavno, pogotovo ako izostaje podrška obitelji, što, srećom, nije bio Mijin slučaj, no da bismo postali bolja verzija sebe i pokazali što sve možemo ostvariti za sebe, prvo moramo „pregorjeti“ da bismo se potom mogli uzdignuti.

Ako ste se prepoznali u ovim rečenicama, prijavite se na Zadovoljna akademiju 2019. Nikada ne znate kakva se lijepa priča može ispisati nakon toga.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju