Volite li poslije finog ručka ili večere popiti čašu crnog vina sigurno ćete biti zadovoljni kada saznate da taj slatki ritual u umjerenim količinama (čaša dnevno) značajno pridonosi vašem zdravlju

Snižava kolesterol
Crno vino sadrži flavonoide, koji se nalaze i u crvenom grejpu i kakaovcu, a koji djeluju kao snažan antioksidans smanjuju razinu LDL - loših kolesterola. Saponini - spojevi iz kožice grožđa, koji tijekom fermentacije zaostaju u vinu, zaslužni su za smanjenu apsorpciju kolesterola u krvi.

>> 5 razloga zašto je pivo zdravo

Štiti srce i krvne žile

Kožica crvenog grožđa zaslužna je za snižavanje razine šećera u organizmu


Antioksidansi u crnom vinu koji se zovu polifenoli, pomažu u zaštiti krvnih žila, a samim time i srca. Žile čine fleksibilnijima te sprječavaju nastajanje ugrušaka u krvi, odnosno djeluju poput Aspirina.

Kontrolira razinu šećera u krvi
Kožica crvenog grožđa zaslužna je za snižavanje razine šećera u organizmu. Ona je bogata resveratrolom koji pomaže kod reguliranja šećera u krvi, što je naročito važno za dijabetičare jer povećati osjetljivost tijela na inzulin.

>> Sangria: Najfiniji recept koji ste ikada probali

Potiče pamćenje
Osim što snižava krvni tlak i regulira šećer resveratrol pomaže i kod pamćenja. Vino poboljšava cirkulaciju što uzrokuje i dobru prokrvljenost mozga.

Pomaže kod mršavljenja
Crno vino sadrži piceatanol - sastojak koji poboljšava probavu. Iznimno je dobro kao napitak za vrijeme jela jer svojom kiselinom doseže razinu kiseline želučanog soka i tako pridonosi boljoj probavi hrane. Sastojak piceatanol usporava rast masnih stanica u organizmu.