Plise je izraz za trajne nabore na tkanini koji nastaju posebnom tehničkom obradom i dolazi od francuske riječi "plissé" (naborano, zgužvano). Među najpopularnijim plisiranim komadima nalaze se suknje, a to svojim odjevnim kombinacijama redovito dokazuju i domaće ljubiteljice mode.

Tko zna bi li one sada bile popularne u ovoj mjeri da japanski dizajner Issey Miyake početkom 90-ih nije započeo pravu malu modnu revoluciju i vratio plisiranoj odjeći staru slavu.

Miyake je eksperimentirao s tehnikama plisiranja tijekom osamdesetih u sklopu rada na svojim standardnim kolekcijama, a onda je plisirane komade 1993. godine izdvojio u zasebnu legendarnu liniju "Pleats Please".

Umjesto plisiranja materijala Miyake se koristio tehnikom plisiranja odjeće. Proces bi započinjao izradom odjevnog komada dva do tri puta većeg od njegove planirane veličine. Zatim je slijedilo precizno presavijanje, glačanje, uvezivanje te završno obrađivanje nabora u toplinskoj preši. Rezultat su trajno plisirani odjevni komadi koji se ne gužvaju i nikad ne gube svoj originalan oblik.

Midi i maksi modeli: 15 suknji u crnoj boji već od 49 kuna Crnu suknju dobro je imati u ormaru s.Oliver, 729 kn Pull&Bear, 229,90 kn +12 Stradivarius, 179,90 kn

Korak po korak, elegantni nabori počeli su osvajati svijet. Kod nas su lagane plisirane suknje neizostavan dio ljetne garderobe i redovito ih viđamo na ulicama tijekom toplih mjeseci.

Međutim, one su zapravo savršen odabir i za jesensko-zimsku sezonu. U trgovinama lako možete pronaći toplije varijante napravljene od čvršćih materijala, ali i svoje ljetne modele možete uklopiti uz stajling uz malu pomoć termonajlonki koje će vas grijati.

U našoj galeriji pronađite fotodokaze da su plisirane suknje jednostavno savršene za zimu i da obožavaju sve čizme, od gležnjača do visokih modela.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju