Na spomen luksuznih materijala, mnogima na pamet prvo padne kašmir. S dobrim razlogom – to je uistinu jedan od najfinijih i najskupljih materijala na svijetu. Iza naziva kašmir zapravo se krije kašmirska vuna.

Ona se dobiva od kašmirskih koza među kojima su najpoznatije i najcjenjenije one iz pasmine Changthangi, takozvane pašmina koze. Kašmir se danas proizvodi u mnogim zemljama svijeta, ali u izradi ove skupocjene vune prednjače Mongolija, Kina, Afganistan i Iran.

U ruralnim dijelovima kašmirska vuna skuplja se tijekom proljetne sezone linjanja kada se koze prirodno rješavaju viška dlaka, a na specijaliziranim farmama vuna se iščešljava.

Cijena kašmira visoka je zbog toga što od jedne koze godišnje možete dobiti samo između 100 do 200 grama vune. Zato ga se najčešće se miješa s drugim materijalima ili drugim vrstama vune kako bi finalna cijena komada bila manja. Što je veći udio kašmira u odjevnom komadu, to je njegova cijena očekivano viša.

Čisti kašmir može se bojiti i potom pretvarati u pređu za pulovere, veste, kape, rukavice I mnoge druge komade. Tkanjem od kašmira dobivamo čvrst materijal iz kojeg se naposljetku rade vanjski odjevni komadi poput kaputa, jakni ili sakoa.

Kada si jednom poželite priuštiti neki luksuzniji komad koji cijenu opravdava i kvalitetom, neka to bude proizvod s kašmirom koji će trajati vječno.

Zavirite u našu galeriju i razgledajte komade s različitim udjelom kašmira koje smo pronašli u ponudu komercijalnih modnih brendova.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju