Niti jedan popis zemalja s najljepšim ženama na svijetu ne prolazi bez Skandinavije. Jedna od zemalja iz ove povijesne regije je i Norveška koja 17. svibnja slavi svoj Dan državnosti. Norvežanke su svojim izgledom doprinijele stereotipu o klasičnim skandinavskim ljepoticama koje u većini slučajeva imaju plavu kosu i svijetle oči.



Jedna od najvećih holivudskih zvijezda u 30-im godinama prošlog stoljeća bila je Sonja Henie. Ova legendarna Norvežanka u Hollywood je došla s - klizališta.

Naime, prije glumačke karijere plavokosa Sonja bila je uspješna klizačica. Imala je samo 11 godina kada je prvi put nastupila na Zimskim olimpijskim igrama, a prvu zlatnu olimpijsku medalju osvojila je 1928. godine. Obranila je zlato 1932. i 1936. godine, a pritom je i šest godina zaredom osvajala titulu europske prvakinje.

Prije kraja profesionalne klizačke karijere počela je kovati planove o filmskoj karijeri, a službeno ju je započela nakon Olimpijade 1936. kada je potpisala ugovor s producentskom kompanijom "Twentieth Century Fox".

Na vrhuncu glumačke karijere bila je jedna od najplaćenijih zvijezda Hollywooda. a pamti se i kao jedna od najljepših Norvežanki svih vremena.

Da stereotip o klasičnom izgledu Skandinavki nije uvijek točan, dokazuje još jedna holivudska zvijezda norveškog podrijetla.

Sigrid Gurie zapravo je rođena u New Yorku 1911. godine. Međutim, njezini roditelji Norvežani ubrzo nakon toga vratili su se u domovinu pa je Sigrid odrastala u Oslu. Kada se 1936. godine doselila u SAD, njezin glumački talent prepoznao je filmski magnat Sam Goldwyn.

Povjerio joj je ulogu u filmu "The Adventures of Marco Polo" i pritom je svoju novu zvijezdu promovirao kao norvešku Gretu Garbo i sirenu s fjordova. Naravno, kada su novinari doznali da je Sigrid rođena u New Yorku, dogodio se pravi medijski fijasko. Goldwyn je oprao ruke od svega rekavši da je izveo najveću prevaru u povijesti filma, a kada je "The Adventure of Marco Polo" doživio neuspjeh, za sve je okrivio - Sigrid.



Glumica Maria Bonnevie pokupila je ono najbolje od skandinavskih gena. Predivna 46-godišnjakinja kći je norveške glumice Jannik Bonnevie i švedskog glumca Pera Waldvika, a odrastala je u Oslu.

Norveška se može pohvaliti i velikim brojem uspješnih modela, a jedna od najpoznatijih svakako je Iselin Steiro.

Ova dama oduševila je čak i Davida Bowieja. U njegovom spotu za pjesmu “The Stars (are Out Tonight” Iselin je glumila Bowieja u mlađim danima.
U galeriji pogledajte još predivnih Norvežanki svih generacija.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju