Svaka istinska ljubiteljica parfema ima svoje omiljene mirise, ali otvorena je i za isprobavanje nekih novih drugačijih mirisnih užitaka. Sastavili smo listu od 15 popularnih mirisa koje bi prave ljubiteljice parfema obvezno trebale probati.

1. Chanel "Coco Mademoiselle"

Miris se otvara blistavom narančom i bergamotom. U srcu su bugarska ruža, jasmin, ylang-ylang i mimoza. Bazu čine pačuli, vetiver, Tonka, opoponaks, vanilija i bijeli mošus.

2. Calvin Klein "CK One"

U kreiranju parfema "CK One", koji karakterizira svježi miris citrusa, Calvin Klein inspiraciju je pronašao u ponašanju svoje kćeri i njezina društva – provokativni stil uz "političku korektnost". Vjerojatno je upravo zbog toga što je bio inspiriran mladima, i postao toliko popularan među njima, naročito u SAD-u, ali i u drugim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj. Drugo ime mirisa "CK One" jest miris mladih 90-ih.

3. Bvlgari "Omnia Crystalline"

Ovaj miris luksuznog talijanskog brenda Bvlgari kreirao je 2005. godine Alberto Morillas. Kao što se može naslutiti po nazivu mirisa, "Omnia Crystalline" nadahnut je kristalima. Vrlo je nježan i osvaja slojevitošću mirisnih nota. Ovo je delikatan drveno-cvjetni miris u kojem bi vas najviše mogao oduševiti ženstveni lotus.

4. Clinique "Happy"

Miris koji podsjeća na sunčana jutra kakva dočekujemo s osmijehom na licu. Svježa jabuka, šljiva, bergamot i nota svježeg zraka u visokim notama prelaze u egzotično cvjetno srce od frezije, đurđevka, ruže i jutarnje orhideje. U bazi su pak mošus i amber.

5. Dolce & Gabbana "Light Blue"

Vrlo popularan ljetni miris koji svojom ležernošću podsjeća na povjetarac, to je cvjetno-voćni miris sicilijanskog ljeta. Sočne i vlažne note limete i čempresa bude asocijaciju na šumu na morskoj obali.

Slika nije dostupna Deset voljenih parfema čiji se miris dugo osjeti na koži, a nisu (pre)jaki

Parfem s magnolijom Idealni za svaki dan: Deset parfema s nježnim mirisom magnolije

6. Chanel N°5

Parfem Chanel No.5 dobio je ime po samoj dizajnerici, slavnoj Gabrielle Coco Chanel. Nakon što je došla na ideju kreirati parfem za svoj modni brend tijekom susreta s prijateljima u Monte Carlu, Chanel je zamolila dizajnera parfema Ernesta Beauxa da napravi parfem koji miriše kao žena. Za proizvodnju ovog mirisa potrebna je čak jedna tona cvijeća, a među njima prevladava ylang-ylang s Madagaskara i Mayotte, majska ruža koja cvate svega tri tjedna godišnje i jasmin iz Grassa.

7. Estee Lauder "Pleasures"

Intenzivni miris svježe ubranog cvijeća poslije kiše. U visokim su notama bijeli ljiljan i lišće ljubičice, u srcu tamni jorgovan, bijeli božur, egzotični cvijet karo-karounde i ruža baie, dok bazu čine sandalovina i pačuli.

8. Gucci "Bloom Eau De Parfum"

Autentičnost Gucci Blooma osmišljena je visoko koncentriranim prirodnim sastojcima. Note cvatu kao koncentracija cvijeća, jedinstven izričaj u svijetu sastojaka koji donosi novo olfaktorno iskustvo. Prirodna tuberoza iz Indije povezana je s jasminom. Ekstrakt pupa jasmina dobiven je dosad nekorištenom metodom ekstrakcije, koja spaja prirodne odlike jasmina i njegovih molekula da ostavi osjećaj svježega mirisa na koži.

9. Guerlain "Après L’Ondée"

Delikatna kombinacija cvijeta naranče i ljubičice sa začinjenom notom anisa. Miris proljetnog vrta poslije obilne kiše, ugrijanog mokrog lišća i cvijeća. Srce parfema „cvjeta“ začinjenim karanfilom i ljubičicom, koja ovdje nije tradicionalno slatka, dok je u bazi bogati iris s nježnim dodirom vanilije.

10. Jean Paul Gaultier "Classique"

Parfemska voda sačinjena je od nota ruže koja „zavodi“ u visokim notama, sofisticirane orhideje koja dominira srcem parfema te drvenih akorda i vanilije. Toaletna voda malo se razlikuje u sastavu: u visokim notama nježnost ruže začinjena je svježim anisom. U srednjim je notama slast cvijeta naranče i uzbudljivi đumbir, dok bazu čine vanilija i amber.

Slika nije dostupna Vedri i lagani: Deset parfema koje ćete željeti nositi i kada ste doma

11. Kenzo "Flower"

Čist i neobičan miris koji povezuje prirodu s gradskim životom. Puderasti cvjetni parfem zasniva se na tri osnovne note. Cvjetna nota zastupljena je energičnom ljubičicom, nježnim bijelim glogom, kasijom i bugarskom ružom. Puderastu notu čine sladostrasna vanilija, bijeli mošus i opoponaks uz nježan dodir drvenih nota.

12. Lolita Lempicka "Lolita Lempicka"

Lolita Lempicka zasniva se na noti sladića koja se prekrasno slaže s anisom i ljubičicom. Intenzivna nota bršljana djeluje svježe i optimistično. Nota badema u harmoniji je s drvenastim irisom i slatkom bazom od vanilije, tonke i heliotropa.

13. Ralph Lauren "Romance"

Miris romantične ljubavi i intimnih trenutaka sreće i radosti. Na početku kompozicije nota ruže miješa se s citrusnim uljima, prozračni cvijet lotusa, ljiljan i romantična bijela ljubičica daju parfemu gracioznost, začinske note karanfila i đumbira osvježavaju, dok pačuli, hrastova mahovina i bijeli mošus nježno završavaju kompoziciju.

14. Tom Ford "Black Orchid"

Snažan orijentalni mošusni miris koji se može nositi i za vrućeg ljetnog dana – dovoljan je jedan špric da bi se osjetio satima. U gornjim notama dominiraju francuski jasmin, crni tartuf, ylang-ylang, crni ribizl i limun. U cvjetno-začinskom srcu smjestila se crna orhideja, kreacija Toma Forda, dok su u bazi drvene note, tamjan, amber, vanilija i balzamične note.

15. Thierry Mugler "Angel"

Paleta mirisnih emocija, gurmanski i topao parfem sa skrivenim oštrim, čak oporim notama. Veseo je kao Nova godina jer je u njemu puno slatkiša: šećerne vate, ušećerenih badema, čokolade. Svijetla i zračna visoka nota prethodi voćnoj harmoniji od marakuje, ananasa, breskve i marelice. Kompozicija se zasniva na pačuliju s tragom čokolade i ostalim slatkim izobiljem za svaki ukus: vanilijom, medom i karamelom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju