Svaka prostorija u našem domu izgleda bolje uz nekoliko biljaka, pa tako i kupaonica.

Osim toga, prema Feng Shuiju, drevnoj kineskoj vještini uređenja prostora i življenja u skladu s okruženjem u kojem obitavamo, preporučuje se držanje biljaka u kupaonici kako bi se razbila loša energija kojom te prostoriju inače odišu zbog toga što se tamo „čistimo“ i „skidamo ono najgore sa sebe i iz sebe“.

Zato se smatra da je kupaonica puna toksina, a biljke koje donosimo u nastavku pomažu uspostaviti sklad i privući pozitivne vibracije.

To su redom biljke kojima ne smeta vlaga, ali koje ujedno mogu i dugo opstati bez zalijevanja. Dakako, kao ni jedna druga biljka nisu prikladne za kupaonice bez prozora i barem malo danje svjetlosti, ali su zato vrlo jednostavne za održavanje. U svaku će kupaonicu unijeti dašak prirode.

1. Svekrvin jezik

Svekrvin jezik, sabljica ili Sensevieria idealna je biljka koja, prema istraživanjima, iz zraka uklanja toksine poput formaldehida, ksilena, toluena i dušikovih oksida.

Svojim dekorativnim i pomalo robusnim izgledom unosi poseban ugođaj u svaki prostor, a dobro je i to što joj nije potrebno mnogo svjetla pa će uspjeti i u nešto tamnijim kupaonicama bez izravne Sunčeve svjetlosti.

2. Aloe Vera
Aloe Vera, inače pripadnice porodice sukulenata, kao i sve ostale biljke na našem popisu ubraja se među biljke čistače zraka. U domu će povećavati razinu kisika, a učinkovito će apsorbirati neke štetne spojeve. Voli svjetlost, ali nije zahtjevna po pitanju zalijevanja. Štoviše, dovoljno ju je zalijevati svaki drugi tjedan.

Biljke u kupaonici pročistit će toksine.

Praktično je i držati je u kupaonici zbog njezinih dobrobiti za kožu, a vrlo je često i sastojak mnogih proizvoda preparativne kozmetike. Njezino lišće, naime, sadrži i antioksidante koji pomažu u bržem izlječenju opekotina, čireva na koži, dermatitisu, smanjenu finih linija i bora i drugo. Najlakše ju je koristiti tako da njezin jedan mesnati list naprosto prepolovite te potreban dio kože namažete gelom koji izlazi iz njega.

3. Jedarce

Biljka koja na prvi pogled djeluje vrlo nježno i elegantno, krije se iza naziva jedarce. Njezini listovi i cvjetovi podsjećaju na mala jedra pa otuda i ime. Poznata je i pod nazivom mirni ljiljan i ženska sreća, a njezini specifični listovi i cvjetovi mogu narasti od 30 do 50 cm. Slika nije dostupna Sedam rješenja za one koji nemaju sreće s pravim biljem i cvijećem

Odabir je mnogih zaljubljenika u biljke, ako i početnika, a u prilog joj ide i to što je vrlo jednostavna za održavanje. Dovoljno je zalijevati ju jednom tjedno odnosno onda kada primijetite da se zemlja osušila te je držati na sjenovitom mjestu, podalje od izravne svjetlosti.

4. Bambus

Jeste li viđali bambuse kao redovitu dekoraciju u wellnesima i hotelima? To je zato što ova biljka unosi smiraj u svaki prostor u kojem se nalazi, a u kupaonici je to upravo ono što nam treba nakon dugog dana ili ujutro prije kretanja u nove radne pobjede.

Riječ je o jednoj od najpoznatijih i najviših trava te jednoj od najbrže rastućih biljaka na svijetu koja uspijeva i na našim prostorima. U azijskim se zemljama od davnina koristi i kao dio prehrane ljudi, dok je kod nas uglavnom riječ o dekoraciji.

Bambus u tegli može narasti gotovo do dva metra, ovisno o podvrsti, pa imajte na umu i to kada ga smještate u kupaonicu. On vrlo brzo raste, može se prilagoditi gotovo svim uvjetima, no najviše će mu odgovarati lagano sjenovita mjesta.

S obzirom na njegov spomenuti brzi rast, svake ga je godine potrebno skratiti za nekoliko centimetara kako bi se obuzdalo njegovo širenje.

5. Đavolji bršljan

Jedna od najotpornijih biljaka u prirodi je i bršljan, pa ga teški uvjeti u kupaonici neće smetati. Štoviše, dovoljno je samo posaditi ga u teglu, smjestiti ga najbliže što je moguće izvoru svjetlosti, a potom ga tek povremeno zaliti. Sve je ostalo na njemu. Pokazao se kao pravi borac kojeg malo tog može slomiti.

Samo imajte na umu da je bršljan otrovan za kućne ljubimce pa ga držite podalje od njihova dosega.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju