Glazbenica Adele jedno je od najpopularnijih svjetskih imena glazbe, a u masi se istaknula svojim jedinstvenim glasovnom sposobnostima koje se ne viđaju često u svijetu glazbe.

Ova 32-godišnjakinja, punim imenom Adele Laurie Blue Adkins, rođena je na današnji dan 1988. u engleskom Tottenhamu te je već od malih nogu pokazivala sklonost glazbenom izričaju.

Podigla ju je samohrana majka s kojom se selila nebrojeno puta po londonskim četvrtima. Često je znala i sama pjevati u svojoj sobi, što je smatrala opuštenom igrom, a kako je rasla, tako se počela zanimati za glazbenike kao što su Ella Fitzgerald i Etta James.

Dok je pohađala BRIT School, intenzivno je razmišljala o počinjanju glazbene karijere, pogotovo kada je jednom prilikom oduševila izvedbom pjesme Rise pjevačice Gabrielle, a njezine ostale uratke njezini su prijatelji stavljali na tada popularnu platformu My Space.

Tako je zvijezda rođena, no smatrala je da je za nju to nešto nedostižno, napose kada se uzme u obzir da nije izgledala onako kako bi glazbena industrija htjela da žena izgleda – "nije bila" mršava, utegnuta i magnet za muškarce.

No ono što je bila bilo je znatno bolje od toga – imala je jedinstven glas kakav se rijetko susreće, što je s vremenom privuklo i ozbiljne glazbene ponude. Po završetku školovanja, potpisala je ugovor s kućom XL Recordings te imala brojne nastupe uživo diljem Engleske.

Godine 2008. napokon je objavila i svoj prvi album naziva 19 koji je odmah zasjeo na prvo mjesto britanskih glazbenih ljestvica.

Njezin idući album naziva 21 bio je onaj koji ju je vinuo u svjetsko zvjezdano nebo. Tu su se nalazili hitovi poput Rolling in the Deep i Someone Like You. Oba singla srušila su sve ljestvice, a Adele je uz Beyonce postala pjevačica s najviše osvojenih Grammyja. Bogatoj kolekciji pridodala je i Oscara za izvedbu pjesme Skyfall za film o Jamesu Bondu istog naziva.

"Glazba se stvara za uši, a ne za oči."

Ako ste se pitali zašto albume naziva brojkama, to je zato što je većinu pjesama za njih napisala sama u određenoj dobi. Pjesme s albuma 19 napisala je kada joj je bilo tek 19, one s 21 dok je imala 21 godinu i tako dalje.

Borba za obespravljene

Jednom kada je zasjala na zvjezdanom nebu, Adele nije zaboravila kako je to biti dio radničke klase, a još manje žena koja „ne odgovara“ standardima ljepote koje nameće društvo. Deklarirala se kao feministkinja, ali i braniteljica ljudskih prava općenito, bez obzira na spol i rasu.

Također godinama potpomaže zakladu MusiCares, koju je utemeljilo samo vodstvo Grammyja, a koja pomaže izuzetni nadarenim glazbenicima s financijskim problemima.

Također se uvijek rado odazove na sve humanitarne koncerte i akcije koje može pohoditi, no priznaje da, kada dugo izbiva iz rodne Engleske, jedva čeka vratiti joj se, unatoč strahu od letenja.

Uvijek je izražavala zahvalnost za sve što ima, a tu svakako vrijedi istaknuti da je 2012 godine bila uvrštena na Forbesovu listu najplaćenijih glazbenika svijeta.

Njezino zalaganje primijetio je čak i nekadašnji birtanski premijer Gordon Brown koji joj je poslao pismo zahvale što tijekom teške britanske i svjetske recesije svojim pjesmama održava duh Britanaca

Skriven privatni život od javnosti

Ta ista spomenuta 2012. godina za Adele je bila ostvarenje snova. Sa svojim partnerom i kasnije suprugom Simonom Koneckim dobila je sinčića Angela, čije je ime skrivala od javnosti čak 94 dana, sve dok nije uočeno na njezinu nakitu.

Dakako, kako je i tada nakupila još više kilograma, bila je pod još većim povećalom javnosti, no nije se obazirala na to U nekoliko je navrata rekla da se glazba stvara za uši, a ne za oči. I dok se na neko vrijeme povukla iz javnosti kako bi se posvetila obitelji, nitko nije ni slutio da će gotovo idiličan obiteljski život u okrilju velikog bogatstva završiti razvodom.

Pa ipak, upravo se to dogodilo u travnju 2019. godine, no kako bi zajedno mogli brinuti o sinu, kupili su kuće u Los Angelesu jednu blizu druge.

Adele je uz Beyonce postala pjevačica s najviše osvojenih Grammyja.

Nakon razvoda javnost je iznenadila gubitkom 40 kilograma te postala gotovo neprepoznatljiva. Iako su obožavatelji bili zabrinuti za njezino zdravlje, sama je rekla da je to rezultat drastične promjene navika i svjesne želje za novim životom.

Bilo da je to rezultat razvoa ili svjesnosti da će svome sinu biti bolji uzor ako uzme zdravlje u svoje ruke, još je jednom uspjela oduševiti svijet i pokazati što sve odlučnost može donijeti, na bilo kojem polju života.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju