Slatka, mekana, malena i prekrasna. Sve to i mnogo više možete pripisati svojoj malenoj pridošlici koja vam je u život ušla na velika vrata. Iako je svaka beba sama po sebi jedinstvena, jedno im je ipak zajedničko – ona osjete vaše raspoloženje. Kako biste im osigurali da se uvijek osjećaju voljeno, donosimo vam sedam savjeta uz koje ćete to lakše postići, pa čak i onda kada vaše raspoloženje nije najbolje.

1. Emocionalna inteligencija djeteta počinje u trudnoći

Iako to zvuči nevjerojatno, brojne studije pokazale su kako emocionalno stanje majke itekako utječe na razvoj bebe dok je ona još u trbuhu. To se posebice odnosi na stres, anksioznost i najgore od svega depresiju, koje majke mogu osjećati tijekom trudnoće.

Ovi faktori projiciraju se na fetus te mogu utjecati na cjelokupni razvoj djeteta s posljedicama na duže staze, pa tako dijete kasnije može imati problema s mogućnošću ostvarivanja veza s drugima, teškoće vezane za istraživanje i učenje o svijetu u kojem žive, kritikom koje mu upućuju drugi te s uspjesima i padovima u svojem životu. Trudnoća je posebno stanje u kojem se trebate posvetiti sebi. Odvojite se od stresnih situacija i pričajte, tepajte i gugućite svojoj bebi kako bi osjetila koliko je voljena.

2. Osoba koja najviše njeguje malo dijete mora biti stabilna

Kada mala kapljica ljubavi napokon stigne kući, za roditelje se život mijenja iz korijena. Promjena svakodnevne rutine, neprospavane noći i neprestana briga za dijete mogu biti itekako iscrpljujući, posebice za majku koja u prvim mjesecima djetetova života preuzima veći dio brige o djetetu.

I dok za mnoge dolazak djeteta znači ostvarenje njihovih nada i snova, drugi se pak nose s pomiješanim osjećajima između ljubavi prema djetetu, frustracije zbog gubitka starog života i promjene koje novi život nosi sa sobom. Iako roditeljstvo zna biti izazovno, važno je znati da nema pravog recepta kako odgajati dijete, već se svatko s time nosi na svoj način. Zato ne smijete biti prestrogi prema sebi jer dijete će to osjetiti, a njemu treba smirena osoba puna ljubavi koja će joj biti spremna pružiti utjehu kada je njoj to najpotrebnije.

3. Reagirajte na djetetov plač i smijeh

Sito, napojeno, presvučeno i naspavano, no i dalje plače. Prije negoli vaše dijete počne govoriti, ono će svoje osjećaje pokušati pokazati kroz smijeh ili plač. S obzirom na to da će se ono prvi put osmjehnuti u drugom mjesecu života, a istinski nasmijati u četvrtom, plač ostaje njezino glavno sredstvo komunikacije. Zato popularna teorija koja sugerira da dijete treba pustiti da se isplače do iznemoglosti pada u vodu.

Osim što plačem žele dati do znanja da nešto trebaju, ponekad će plakati jer su preplavljena zvukovima i prizorima iz okoline, a ponekad će to biti bez ikakva razloga. Brojne studije pokazale su kako se djecu do godine dana ne može razmaziti, zato ne oklijevajte primiti ih u ruke. Glas i dodir pokazat će djetetu da nije samo i da ste uvijek tu za njega. Takvim pristupom vaša će beba izrasti u zdraviju, nježniju i empatičniju osobu.



4. Djeca će osjetiti ako u nekoj aktivnosti ne uživate

Iako roditeljstvo donosi mnogo radosti u vaš život, to ne znači da u svakoj aktivnosti koju radite s djetetom morate uživati. Budemo li iskreni, igranje s plišanim igračkama i ponavljanje iste radnje beskonačno mnogo puta baš i nije najstimulativnija aktivnost za odrasle. S obzirom na to da to može biti prilično iscrpljujuće, roditelji se u tim situacijama često znaju isključiti.

Iako mislite kako vaša beba to neće primijetiti, ona takve stvari itekako primjećuje te brzo postaje razdražljiva. Kako biste ovom problemu doskočili, aktivnosti usmjerite prema onome u čemu vi uživate. Šetajte s njom, radite skupa ručak, bojite i izrazite kreativnost. Nikada nemojte zaboraviti da je beba sretna tek onda kada ste i vi.

5. Ako dijete manje jede, morate znati da ne radite ništa krivo

Tijekom prve godine djetetova života roditelji se susreću s brojnim izazovima. Jedan od njih su i prehrambene navike djeteta. U prvim mjesecima bebe se hrane isključivo mlijekom, pri čemu svaka prazna bočica ili dulje dojenje rezultira neopisivom srećom jer je dijete napokon sito.

Problem se javlja kada dijete počinje mijenjati svoje prehrambene navike te postane izbirljivo ili manje jede. Rutina koju ste dosad imali više ne vrijedi, a vaša ruka automatski odlazi na bebino čelo ne biste li provjerili je li dijete možda bolesno. Iako izostanak apetita može biti znak za uzbunu, valja znati da dijete tijekom prvih godinu dana prolazi kroz razne skokove u razvoju. U tim trenucima ono je razdražljivo, manje jede te lošije spava. Iako ponekad volite okriviti sebe, ovdje nije riječ o tome da nešto pogrešno radite, već se radi o fazi koju dijete mora samo proći. Na vama je samo da mu tijekom tog perioda budete oslonac.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju