Ljubitelji filma, ujedinite se! Slogan je to 94. svečane dodjele Oscara koja će se održati u noći s nedjelje na ponedjeljak, 27./28. ožujka u Los Angelesu. Dok nestrpljivo očekujemo najnovije modne kreacije, prisjetit ćemo se onih najstarijih izdanja koja su utjecala na razvoj oskarovske, ali i svjetske mode.

Jeste li se ikada zapitali kako je izgledala prva oskarovska modna kombinacija?

Prva dodjela Oscara održala se 1929. godine. To je bio prvi i posljednji put da dodjela Oscara nije snimljena niti emitirana pa se u proučavanju povijesti oskarovske mode možemo osloniti samo na nekoliko starih fotografija. U to vrijeme se dizajneri nisu natjecali u odijevanju nominiranih, a pitanje „čiju haljinu nosiš?“ bilo je potpuno neuobičajeno.

Vesta, svileni šal i plisirana suknja. Na prvom Oscaru nedostajalo je glamura

Prva dobitnica Oscara za najbolju glumicu je Janet Gaynor. Nagradu je dobila sa samo 22 godine i to za tri uloge u tri filma: „7th Heaven“, „Street Angel“ i „Sunrise“.

Na fotografijama se može vidjeti njezina ultra jednostavna modna kombinacija. Nosila je običnu vestu, svileni šal i plisiranu suknju do koljena. Obula je niske cipele iz kojih su izvirale visoke čarape u svijetloj boji. Za današnje vrijeme – nepojmljiva oskarovska kombinacija koju bi svaka žena mogla pronaći u vlastitom ormaru.

Samo godinu dana nakon, 1930., oskarovska moda se znatno razvila. Najboljom glumicom za ulogu u filmu „Coquette“ proglašena je Mary Pickford. Marry se pojavila u bezvremenskoj haljini nepoznatog dizajnera. Haljina je bila sofisticiranog kroja, s nabranim steznikom i mnoštvom ukrasa. Bila je ukrašena mašnom i biserima, a dojam je upotpunio blistavi nakit. Modni kritičari smatraju da je Mary Pickford pokrenula eru glamura na Oscaru.

Eru glamura nastavile su suvremene poznate dame koje svake godine oduševljavaju maštovitim kombinacijama. Jennifer Lawrence, Nicole Kidman i Cate Blanchett istaknule su se kao dame s top tri najskuplje haljine svih vremena.

Jennifer Lawrence se spotaknula tijekom preuzimanja zlatnog kipića pa je vrijednost njezine haljine zbog dodatnog emitiranja dosegnula vrtoglavih četiri milijuna dolara. Nicole je, smatraju kritičari, promijenila putanju mode na Oscaru jer je prva obukla nekonvencionalnu haljinu inspiriranu kineskim modnim izričajem.

Nagradu primila - iz kreveta

Vratimo se ponovno u prošlo stoljeće, točnije, 1946. Još jedna dama koja se upisala u stranice oskarovske povijesti je Joan Crawford. Ona je prva i jedina dobitnica Oscara koja je svoju nagradu primila iz kreveta. U to vrijeme je imala tešku gripu pa je po nagradu poslala vizažisticu i frizera. Kasnije su joj zlatni kipić donijeli doma kako bi s njim mogla pozirati.

Bila je to prozračna haljina zemljanih boja i dugih pufastih rukava koja je na aukciji prodana za 25 i pol tisuća dolara.

Slika nije dostupna Najbolje od najboljih: Glasajte i odaberite najljepšu haljinu u povijesti Oscara

Legenda kaže da Joan Crawford nije vjerovala da će dobiti Oscara pa se nije stigla pripremiti. Nakon što su joj javili da je upravo ona dobitnica nagrade, brzo se našminkala i pozvala novinare u svoju spavaću sobu. Jedini Oscar koji je Crawford dobila u svojoj 50 godina dugoj karijeri, na aukciji je dosegnuo cijenu od pola milijuna dolara.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju