Biljka od koje se rade parfemi, ulja i čajevi, od koje mirišu čitave gredice i balkoni, a svojom elegancijom uklapa se u svaki prostor, svakako je jasmin.

Postoji više od 200 vrsta različitih samoniklih vrsta jasmina. Na našim prostorima najpoznatiji je obični ili bijeli jasmin, no po svojim karakteristikama sve je samo ne običan.

Taj jasmin može narasti do metar i pol, a kada cvjeta, to je obično u skupinama od tri do pet cvjetova. Krasi ga uistinu jak, slatkast miris, a cvate upravo u ovom periodu, tijekom svibnja i lipnja.

Potrebno mu je redovito zalijevanje i godišnje obrezivanje kako bi se poboljšao njegov rast i cvatnja. Ljubitelj je sunčanih gredica i balkona, no osim spomenutog obrezivanja ne zahtijeva posebnu brigu.

KAKO UZGOJITI JASMIN?

Ako ste svoje vrtove ili balkone odlučili uljepšati jasminom, birajte osunčana i topla mjesta. Ako živite u području mediteranske klime, možete ga posaditi na gredice, no u kontinentalnim krajevima preporučuje se sadnja u tegle koje tijekom zime možete skloniti. Naime, jasminu smetaju mraz i hladni vjetrovi, a snijeg mu može oštetiti listove.

Jasmin može stvoriti predivan zaklon na balkonu koji će štititi od pogleda susjeda.

Jednom kada ga posadite, nastojte da što duže ostane na tome mjestu. Ako se naglo promijeni njegovo stanište pa, primjerice, s osunčanog prostora ode u mračniji, biljka će doživjeti šok, a to će se vidjeti u obliku mrlja na njezinim listovima. Pelargonija Bujne pelargonije: Šest jednostavnih savjeta za darežljiv cvat sve do jeseni Slika nije dostupna Božanstveno: Cvijeće uz koje će vaš balkon mirisati poput najfinijih parfema

Nakon što jasminova cvatnja završi, obvezno ga treba obrezati kako bi iduće godine mogao dati mirisne i lijepe cvjetove.

Zanimljivo je da tijekom zimskih mjeseci lišće mijenja boju, pa tako listovi jasmina postaju crvenkasti.

OGRADA OD JASMINA

Bijeli jasmin pripada biljkama penjačicama. Vrlo se lako i brzo omota oko potpornja pa je zato idealan za stvaranje „ograde“ na balkonu koja će vas štititi od pogleda susjeda.

Dodate li tome nekoliko jastučića, koktel i pokoju lanternu, najmirisnija i samo vaša oaza bit će vam nadohvat ruke.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju