Bilo da imate sjenoviti trijem savršen za držanje bršljana ili su ulazna vrata vaše kuće veći dio dana na suncu i idealno mjesto za kaktuse ili petunije, prave biljke dat će vašem domu živost i prije nego zakoračite unutra. Idućih 12 biljaka bit će odličan izbor za ukrašavanje ulaznih vrata, a oduševit će svakoga tko se nađe pred vašim pragom.

Bršljan

Tražite li biljku penjačicu će koja će lijepo uokviriti ulazna vrata u kuću, bez obzira namjeravate li je objesiti ili pustiti da se penje iz posude ili okvira prozora, bršljan će biti izvrstan izbor ako su vrata u sjeni.

Šimšir

Oblikovani šimšir nepogrešivi je izbor za one koji žele klasiku i eleganciju. Mogu biti kratki i grmoliki ili visoki i podrezani kako bi bili dekorativniji (šimširi se često mogu vidjeti izrezani u spirale). Dodatan plus je taj što šimšir traži malo održavanja i dobro podnosi hladno vrijeme.

Petunije

Ako vaša ulazna vrata dobivaju puno sunca, petunije su šarmantna opcija koja vam omogućuje da svoj ulaz ukrasite cvijećem i bojama. Stavite ih na prozor, u viseću žardinjeru, u posude posložene oko vrata ili na svaku stepenicu.

Šeflera (stablo kišobrana)

Ova biljka preferira jarko neizravno svjetlo i više temperature. Možete je orezati u oblik koji želite, ali pazite da je redovito rotirate jer raste prema svjetlu te je odnesite u zatvoreni prostor kada temperature počnu padati.

Rajska ptica

Želite li ulazu u kuću dati tropski ugođaj, rajska ptica bit će savršen odabir. Može rasti na suncu ili u sjeni, doduše, ako nabavite narančastu rajsku pticu bolje je staviti je na direktnu sunčevu svjetlost kako bi cvjetovi došli do potpunog izražaja. Zimi je svakako unesite unutra prije nego što postane prehladno.

Slika nije dostupna Mali balkon pun cvijeća koji izgleda spektakularno

Tradescantia zebrina

Ova nezahtjevna biljka još je jedna dobra opcija želite li ulazna vrata ukrasiti penjačicom, a najbolje uspijeva na sjenovitijim mjestima. Ipak, pazite da ne bude previše sjenovito jer će njezine šarene pruge izblijedjeti bez dovoljno svjetla.

Drvo citrusa

Ne treba vam veliko dvorište da biste uzgojili stablo limuna ili naranče. Stablo citrusa možete uzgojiti i odmah pored ulaznih vrata (ili čak unutra, ako želite). Pobrinite se da bude na sunčanom mjestu zaštićenom od vjetra, a zimi ga unesite unutra.

Slika nije dostupna Najljepša lica zumbula: 10 ideja kako naglasiti svu divotu zumbula

Paprat

Držite li zemlju u kojoj je paprat većinu vremena vlažnom, ona će uspjeti gdje god je stavite - u zatvorenom i na otvorenom - sve dok ima dovoljno sjene. Ove bujne zelene biljke izgledat će impresivno u stojećim žardinjerama postavljenima oko vrata ili obješenima blizu ulaza u kuću.

Begonija

Vrlo zapanjujuće izgledat će i begonija semperflorens koja cvjeta u ružičastoj, crvenoj i bijeloj boji. Riječ je o prilagodljivom cvijetu koji voli djelomično sunce ili sjenu - samo ga držite podalje od jake sunčeve svjetlosti. Begonije posadite u veliku posudu i vaša ulazna vrata dobit će dašak upečatljive boje.

Slika nije dostupna Najljepša lica zumbula: 10 ideja kako naglasiti svu divotu zumbula

Kaktus

Najbolji su izbor za mediteranska područja s toplom klimom i obiljem sunca. Kaktusi vole vrućinu i ne morate ih često zalijevati. Samo pazite da ih stavite u posudu s dobrom drenažom.

Lavanda

Želite li svojim ulaznim vratima dati dašak boje, lavanda je ono što vam treba. Ova biljka prepoznatljiva po svom umirujućem mirisu nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a i goste će oduševiti pogled na privlačne ljubičaste latice kada dođu pred vašu kuću.

Ukrasna kopriva

Uspijeva u hladnom okruženju s pravom količinom vlage te traži dobro drenirano tlo. Stoga pazite da ne pretjerate sa zalijevanjem jer to može dovesti do bolesti korijena.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju