Na današnji dan prije točno 60 godina u Lexingtonu u Kentuckyju rođen je George Timothy Clooney, glumac, redatelj, scenarist i producent, vlasnik dvaju Oscara, triju Zlatnih globusa i brojnih drugih filmskih nagrada. Uz to poznat je aktivist i humanitarac koji svoju slavu koristi za ukazivanje pažnje na važne probleme i prikupljanje sredstva za pomoć unesrećenima diljem svijeta.

Kada se George Clooney rodio prije 60 godina u američkoj saveznoj državi Kentucky rijetki su mu prognozirali slavu i veliku holivudsku karijeru. Iako mu se teta Rosemary s kojom je bio blizak bavila glumom i plesom, majka Nina Bruce je bila bivša misica, a otac Nick bavio se televizijskim novinarstvom, George isprava nije pokazivao želju za životom pred kamerama.

Odrastao je u strogoj katoličkoj obitelji, bio ministrant u crkvi, a slobodno vrijeme kratio igrajući bejzbol i košarku. No nije bio dovoljno talentiran da zaigra ove sportove na profesionalnoj razini.

U tinejdžerskoj dobi George je iznenada razvio Ballovu paralizu – riječ je o bolesti uzrokovanoj upalom i oštećenjem živca koji dovodi do jednostrane slabosti muskulature lica, a najčešće uključuje djelomičnu paralizu lica, nemogućnost zatvaranja jednog kapka i druge slične probleme.

Nekad i sad: George Clooney Svima se dogodi... Fotografije slavnih frajera s početka karijere zbog kojih im je danas neugodno

Ne samo da je bolest privremeno promijenila njegov izgled, već je i unazadila njegovo krhko samopouzdanje jer su ga školski kolege nemilosrdno zadirkivali. Ne čudi stoga što ovaj ranjivi period naziva najgorim u životu.

Ipak smatra da je paraliza imala i pozitivnu stranu. Natjerala me da se počnem šaliti na svoj račun. Mislim da je to važan dio slave. Praktične šale moraš usmjeriti i prema sebi, priznao je u intervjuu s Larryjem Kingom.

Nakon srednje škole odlučio je krenuti očevim stopama te upisao studij novinarstva na Norhtern Kentucky Universityju no nikad ga nije završio. Umjesto toga odlučio je iskušati sreću u Hollywoodu.

Povratak ubojite rajčice
George je stigao u Hollywood bez prebijenog novčića. Spavao je na kauču od prijatelja, a nije imao niti za autobusnu kartu, pa je na audicije išao s posuđenim biciklom. U ogromnom gradu poput Los Angelesa morao je satima pedalirati da bi došao na željeno mjesto, a onda bi se pojavio na audicijama znojan i s neurednom kosom.

Za najosnovnije potrebe zarađivao je radeći loše plaćene poslove – prodavao je ženske cipele, bio je punjač polica u supermarketu, radio je na građevini i u osiguranjima. Do glumačkog posla je teško dolazio, a uglavnom je bila riječ o minijaturnim ulogama u manje poznatim sapunicama i televizijskim filmovima. Čak i kada se 1988. godine prvi put pojavio u hit seriji "Roseanne", i dalje mu to nije bilo dovoljno da ga holivudski studiji počnu ozbiljnije gledati i nuditi prilike na velikom platnu.

Primjerice, pet puta je dolazio na audiciju za film "Thelma i Louise" proslavljenog redatelja Ridleya Scotta, no željena uloga je u konačnici otišla u ruke relativno nepoznatom Bradu Pittu koji mu je danas odličan prijatelj. Umjesto toga George je glumio u projektima poput horor parodije "The Return of the Killer Tomatoes", odnosno u Povratku ubojite rajčice.

Potkraj osamdesetih hodao je s glumicom Kelly Preston, a od 1989. do 1993. godine bio čak i oženjen i to za kćer slavnog glumca Martina Balsama – Talijom. Talia je sanjala o mirnom životu, a George o velikoj glumačkoj karijeri. Postupak za razvod pokrenuli su nakon 20 mjeseci zajedničkog života, a oboje su priznali da nisu bili spremni za brak. George se tada javno zavjetovao da više nikada neće pred oltar, ali i da ne planira imati djecu.

Imati djecu je jedan od najodgovornijih poslova na svijetu, i ne bi se trebalo olako shvaćati. Nemam onaj gen zbog kojeg se ljudi razmnožavaju, izjavio je tada.

Ženskar meka srca
U 33. godini života sreća mu se osmjehnula na profesionalnom planu, dobio je ulogu dr. Douga Rossa u "Hitnoj službi" na NBC-ju i sve se promijenilo. Zaigrao je ulogu brižnog pedijatra, ali i nepopravljivog ženskara, skratio uvojke u kojima su se počele pojavljivati prve sijede vlasi (i zulufe) te praktički preko noći postao seks simbolom. Magazin People ga je čak dvaput proglasio najseksipilnijim muškarcem na svijetu – 1997. i 2006. godine.

Hitna služba mu je donijela veliku popularnost među damama koje su ga voljele unatoč reputaciji nepopravljivog zavodnika ispred i iza kamera. George Clooney je vrlo brzo dobio titulu serijskog monogamista, koji često skače s jedne na drugu ljubavnu vezu.

U devedesetima je tako hodao s holivudskim glumicama poput Ginger Lynn Allen, Cameron Diaz i Frances Fisher, kao i francuskom televizijskom voditeljicom Celine Balitran. U 2000-ima su ga povezivali s Charlize Theron, Lucy Liu, Renee Zellweger, Jennifer Siebel Newsom, Kristom Allen, Lindom Thompson i Elisabetom Canalis. Imao je vezu i s britanskim modelom Lisom Snowdon, kao i Stacy Keibler.

Bio sam u nekim sjajnim vezama, i ne tako dobrima. Imao sam veze u kojima sam se osjećao vrlo usamljeno. Samo zato što si se nekim ne znači da si nevjerojatno sretan i ispunjen, rekao je glumac o svojem turbulentnom ljubavnom životu u to vrijeme.

Slika nije dostupna Prošlo je već 20 godina! Kako danas izgledaju holivudski zavodnici iz filma "Oceanovnih jedanaest"

U to vrijeme tračerski magazini su obožavali Georgea Clooneyja te pisali o njegom vezama i izlascima. Počeli su ga primjećivati i veći holivudski studiji, a on je dobio priliku zaigrati pred kamerama nekih sjajnih redatelja od braće Cohen preko Roberta Rodrigueza i Stevena Soderberga do Wolfganga Petersona.

I dok je većina filmova primila izvrsne kritike publike i struke, bilo je tu i velikih promašaja. Posebice njegov nastup u "Batmanu i Robinu" u režiji Joela Schumachera. Prvi i jedini glumački Oscar i to u kategoriji najboljeg sporednog glumca osvojio je 2006. godine za politički triler „Syriana“, a šest godina kasnije i drugi zlatni kipić kao producent filma „Argo“.

Poznata odvjetnica za ljudska prava
Što je Clooney postao poznatiji u showbiz svijetu to je svoju slavu počeo koristiti za širenje važnih političkih i društvenih poruka. Javno se zalagao i prikupljao sredstva za LGBT zajednicu, ograničavanje upotrebe oružja u SAD-u, izbjeglice u Darfuru, unesrećene na Haitiju i slično.

A onda ga je prijatelj 2013. godine upoznao s odvjetnicom za ljudska prava Amal Alamuddin, koja je poljuljala njegovo uvjerenje da se više nikada neće ženiti, ali i postati otac.

Par se viđao šest mjeseci prije nego što je George odlučio zaprositi svoju voljenu. Pripremio joj je večeru, pustio glazbu, natočio šampanjac i sakrio prsten. Kad je kleknuo na jedno koljeno i pitao je hoće li biti njegova supruga, Amal je bila toliko zbunjena da joj je trebalo 25 minuta prije nego što mu je rekla da.

Amal Clooney Amal Clooney: Odvjetnica zbog koje je i George pao u drugi plan

U 52 godini sam pronašao ljubav svog života, i vrlo sam sretan zbog toga, priznao je medijima te dodao, Imam nekoga s kim mogu razgovarati o bilo čemu i nekoga do kojeg mi je stalo više nego ikad ranije. Ona me promijenila nabolje.

Par se oženio u Veneciji na ljeto 2014. godine pred najužim krugom obitelji i prijatelja, a u rujnu 2017. godine postali su roditelji blizanaca Elle i Alexandera. Kad su ga novinari podsjetili na njegove prijašnje izjave o potomcima, rekao je kako je napokon upoznao osobu s kojom ih želi imati.

Amal i George s blizancima provode vrijeme u Engleskoj i Sjedinjenim Američkim Državama ovisno o njihovim obavezama i poslovnim planovima, ali i na jezeru Como u Italiji gdje slavni glumac već godinama ljetuje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju