I ptice na grani znaju da cipele s vrtoglavo visokim potpeticama nisu dobre za naše noge, stopala i kralježnicu. Isto vrijedi i za one modele s potpuno ravnim potplatima.

Ortopedi će potvrditi da ni preniske ni previsoke cipele nisu dobar odabir, a idealne su one s potpeticom umjerene visine. Oni za svakodnevno višesatno nošenje ne preporučaju modele s potpeticom višom od četiri do pet centimetara, a za svečane prigode progledat će nam kroz prste za još koji centimetar.

 

Sve cipele s potpeticom višom od 7,5 centimetara mijenjaju način na koji hodamo - koraci postaju kraći, većina tjelesne mase se prebacuje na prednji dio stopala što narušava ravnotežu tijela i stavlja pritisak na koljena i donji dio leđa. Ako žena ima spuštena stopala, ravna potplata će također biti loša za njeno stopalo. Uvijek je bolje odabrati barem malo povišenje, od barem 2,5 centimetra jer će tako staviti stopalo u stabilniju poziciju, upozorava dr. Emily Splichal.

Sve je više dama koje se odlučuje za takve udobnije modele, a kupovinu im olakšava činjenica da je danas na tržištu dostupno uistinu mnogo lijepih varijanti cipela s umjerenom potpeticom.

Odlučili smo istražiti ponudu modnih brendova i pronašli upravo takve modele koje možete pogledati u galeriji.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju