Britanac David Fricker bio je na odmoru u Budimpešti u trenutku kada je Rusija započela invaziju na Ukrajinu. Nije mogao mirno promatrati što se događa i odmah se pridružio volonterima koji su na željezničkoj postaji Nyugati dočekivali izbjeglice iz Ukrajine i pripremali pakete humanitarne pomoći.

Najviše me pogodio prizor djece koja izlaze iz vlaka bez ičega, samo sa svojim školskim torbama, a veselje na njihovim licima zbog par plišanih medvjedića koje smo im uspjeli dati otopilo bi i najledenije srce, opisao je.

Kada se vratio u Veliku Britaniju, David je počeo razmišljati o tome kako bi mogao razveseliti mališane iz Ukrajine i došao do sjajne ideje.

Okupio je par prijatelja, nabavio autobus i odlučio ga napuniti plišanim medvjedićima koje bi potom odvezao u Budimpeštu. U kratkom roku prikupio je 3000 medvjedića, ali i raznih drugih igrački, dječje odjeće i potrepština. Davidu su se pridružili Mike Sherston, Neil Sansam i Adam Smith.

Sva četvorica uzela su neplaćeni godišnji odmor na svojim radnim mjestima kako bi autobus pun medvjedića osobno odvezli na mađarsko-ukrajinsku granicu, a 17. ožujka stigli su na željeznički kolodvor Záhony i tamo uveseljavali izbjegle ukrajinske mališane.

Nadamo se da ćemo toj djeci koja su morala sve ostaviti za sebe pružiti malo sigurnost, pokazati im da nisu sama te da ljudi diljem svijeta misle na njih i šalju im ljubav koja im je sada toliko potrebna, zaključio je David.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju