Ponekad nam dođe da pobjegnemo od stresa i problema, zaputimo se u prirodu i uživamo u miru, okruženi samo pjevom ptica i šumom vjetra koji prolazi kroz krošnje drveća. Tada sanjamo o nekoj idiličnoj drvenoj kući poput Ville Botanice u Hrvatskom zagorju.

Moj otac, veliki zaljubljenik u šume, brežuljke, livade i visoravni, oduvijek je sanjao o autohtonoj drvenoj kući koja će ga izgledom i osjećajem topline vraćati u djetinjstvo, te u kojoj će moći provoditi ugodne trenutke sa svojom obitelji i prijateljima, započinje svoju priču Kristina Petrovečki.

Prije dvadesetak godina počeo je tragati za savršenim mjestom na kojem bi svoje snove pretvorio u stvarnost. Preko prijatelja saznao je za komad zemljišta u Hrvatskom zagorju na vrhu malenog brijega s kojeg puca prekrasan pogled.

Slika nije dostupna A dvorište je bajka! Kuća prepuna šarma koja najljepše izgleda u proljeće

Mama i on su se odmah zaljubili u lokaciju te odlučili sagraditi kuću za odmor u kakvoj su nekad živjeli njihovi roditelji i djedovi i bake. S obzirom da se tata cijeli život bavi gradnjom, a mama unutarnjim dizajnom s lakoćom su osmislili nacrt kako bi projekt trebao izgledati.

Rezultat je prekrasna Villa Botanica, koja se prostire na 150 četvornih metara u naselju Mirkovec u Krapinsko-zagorskoj županiji, a koja je okružena s još 4000 četvornih metara privatnih vinograda, livada i šuma.

Prirodni materijali i Charles Darwin

Slijedeći filozofiju organičke arhitekture koja promovira sklad između obitavališta i prirode u gradnji su koristili samo prirodne materijale – najveći dio izgrađen je od hrastovine. Uređenje ville, pak, nadahnuto je zagorskim bregima, ali i slavnim engleskim botaničarem Charlesom Darwinom.

Charles Darwin nam je poslužio kao inspiracija u uređenju kuće, posebice botaničkih tapeta koje se nalaze u dnevnoj sobi naručenih iz Londona, te crteži i fotografije ptica i raznih biljaka na zidovima vile. Puno inspiracije sestre i ja smo pronašle u knjigama o Darwinu i njegovim putovanjima koje smo voljele proučavati u djetinjstvu, priznaje Kristina.

Interijer ville Botanice kombinira autentične motive Hrvatskog zagorja i boho detalje. Od cvjetnih draperija koje prekrivaju prozore i krevete do malih sitnica – figurica, glazbenih kutija i antiknih knjiga kupljenih na buvljacima na Britancu u Zagrebu ili na Portobello roadu u Londonu.

Namještaj u kući je većinom napravljen po mjeri u jednoj maloj stolarskoj radionici, a dizajnirala ga je moja mama. Neke komade namještaja sam ja kupovala na buvljacima i sajmovima starina te ih u suradnji s našim umjetnikom Marijem Mišeom restaurirala i uklopila u kuću. Cilj je bio stvoriti toplu atmosferu s prirodnim materijalima kao što su drvo i crijep.

Pogled na sve četiri strane svijeta

Villa Botanica obuhvaća tri spavaće sobe za sveukupno šest osoba. Ovdje su vam na raspolaganju i tri kupaonice, kuhinja, poseban prostor za rad, vinski podrum, ali i dnevna soba s prekrasnim pogledom.

Dnevni boravak u potkrovlju pruža mogućnost uživanja u pogledu koji se proteže na sve četiri strane svijeta do obližnjih planina, stoljetnih šuma i pitoresknih mjestašca kontinentalne Hrvatske. Najljepše je na udobnoj sofi uz miris drva dočekati izlazak sunca, vidjeti jutarnje zrake i gledati okolnu prirodu kako se polako budi, otkriva Kristina.

Slika nije dostupna Kakav pogled iz spavaće sobe! Vikendica u Gorskom kotaru kao iz holivudskih filmova

Slika nije dostupna Kuća kraj Varaždina u kojoj su žuti detalji stvorili najljepši proljetni ugođaj

U potkrovlju u dnevnoj sobi nalazi se i mala biblioteka s odabranim naslovima svjetske i domaće književnosti kao i odabrana biografska i autobiografska djela iz glazbenog svijeta koje je Kristina godinama skupljala. Tu se nalazi i mala kolekcija francuskih noir filmova te klasika iz zlatnog doba Hollywooda.

Zapravo, svaki detalj u kući je pravo malo blago koje vrijedi istražiti. Na zidu glavne spavaće sobe, primjerice, nalazi se drvena lutkica - Vila Balerina iz radionice ”Jasmina i Lutkice” zagrebačke umjetnice Jasmine Kosanović, a na trosjedu njezini likovi Klara i princ Orašar iz poznatog baleta “Orašar”.

Što sve Villa Botanica nudi, provjerite u našoj fotogaleriji.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju