Na spomen pojedinih modnih kuća odmah se sjetimo njihovih prepoznatljivih odjevnih komada. Među njima su i haljine, nezaobilazan komad u ormaru većine žena. Kada bi ljubiteljice mode slagale svoj ormar iz snova, u njemu bi se sigurno našlo mjesta za ove modele.

1. Mala crna haljina modne kuće Chanel

Legendarna Coco Chanel željela je stvoriti haljinu koja će se moći nositi na bezbroj načina. Tako je nastala mala crna haljina, bez sumnje najpopularniji model na svijetu. Kada je prvi put predstavljena 1926. godine, cijenjeni magazine Vogue pisao je da će postati vrsta uniforme za sve žene. Tadašnji modni urednici bili su u pravu jer gotovo stoljeće kasnije taj model haljine jednostavno nema konkurenciju i lako se prilagođava svačijem stilu i ukusu.

2. Valentinova crvena haljina

Upravo je crvena boja obilježila karijeru Valentina Garavanija. Nijansa koju dizajner preferira najsličnija je boji žarkih cvjetova poljskog maka i dobila je naziv po njemu - Rossi Valentino. Često je govorio kako je to za njega jedina boja koja se može natjecati s crnom i bijelom. Prvu haljinu u crvenoj boji pod nazivom Fiesta predstavio je 1959. godine i tijekom narednih desetljeća crvena haljina postala je stup svake njegove kolekcije.

3. Plisirana haljina Isseyja Miyakea

Ovaj japanski modni dizajner apsolutni je kralj plisiranih odjevnih komada. S tehnikom plisiranja tkanine počeo je eksperimentirati u osamdesetima, a onda je 1993. godine predstavio sad već legendarnu liniju "Pleats Please Issey Miyake". Njegova plisirana haljina zaslužuje mjesto u ormaru svake ljubiteljice mode.

4. Prugasta haljina Jeana Paula Gaultiera

Kakav bi to bio ormar bez prugica ovog obožavanog francuskog dizajnera? Mornarske prugice u modu je uvela Coco Chanel, a Gaultier ih je pretvorio u zaštitni znak svog brenda. One su nezaobilazan dio svake njegove kolekcije, ali i njegovih osobnih odjevnih kombinacija.

5. Haljina modne kuće Dolce & Gabbana s cvjetnim uzorkom

Cvjetni uzorak postao je jedan od simbola ženstvenosti u modi, a nema ženstvenijih modela s tim uzorkom od onih koje dizajniraju Domenico Dolce i Stefano Gabbana. Gotovo da nema slavne dame koja nije nosila njihov cvjetni model, a njegov kultni status potvrdila je i serija "Seks i grad" scenom u kojoj Carrie Bradshaw na jednom važnom snimanju nosi upravo njihovu haljinu s cvjetnim uzorkom.

Obožavane štikle leptirice Sophije Webster Kakve ljepotice! 20 štikli o kojima žene još uvijek sanjaju

Torba Chanel 15 torbi o kojima žene sanjaju već desetljećima

6. Večernja haljina Giorgija Armanija

Haljine proslavljenog talijanskog dizajnera za mnoge žene pojam su elegancije. Zato ne čudi da u svom ormaru priželjkuju i jedan njegov večernji model. Armani u svojim kolekcijama voli odati počasti modi osamdesetih i ranih devedesetih pa među njegovim kreacijama nikad ne nedostaje efektnih šljokičastih modela idealnih u situacijama kada želite lijepu klasičnu koktel-haljinu za večernje prigode.

7. Diorova haljina s naglašenim strukom

Estetika Christiana Diora sažeta je u njegovoj prvoj kolekciji Corrolleiz 1947. godine koju je Carmel Snow, tadašnja glavna urednica modnog magazina Harper’s Bazaar, prozvala New Look. Strukirani blejzer u kombinaciji s voluminoznom plisiranom suknjom bio je prava revolucija u to vrijeme, a koncept naglašenog struka i voluminoznosti ova modna kuća desetljećima primjenjuje i u dizajnu haljina. U svakom ormaru našlo bi se mjesta i za jednu damsku haljinicu s njihovim potpisom.

8. Wrap haljina Diane von Füstenberg

Model haljine na preklop koji se veže u struku nije doživio značajniji uspjeh sve dok ga u sedamdesetima nije interpretirala Diane von Füstenberg. Vrlo senzualan kroj koji laska baš svim ženama bez obzira na oblik i veličinu tijela oduševio je sve, a haljina je uskoro postala simbol svojevrsne seksualne revolucije i seksualnog buđenja žena. Kada su novinari jednom prilikom tražili Diane da prokomentira neporeciv seksepil svoje haljine, bez sustezanja im je odgovorila: Zatvarači su noćna mora ako ne želiš probuditi muškarca dok se iskradaš iz njegova kreveta.

9. Haljina s logom modne kuće Fendi

Isticanje loga za neke modne znalce nije poželjno, ali modna kuća Fendi do savršenstva je dovela odjevne komade ukrašene svojim logom i do te mjere popularizirala taj uzorak da je sada teško zamisliti njihovu odjeću bez njegova prisustva. Za logo je zaslužan Karl Lagerfeld, koji ga je napravio 1965. godine kad je došao u tu modnu kuću i navodno ga skicirao za samo - pet sekundi.

10. Slip haljina Calvina Kleina

Ovaj model haljine koji vizualno podsjeća na negliže obilježio je devedesete, a tadašnje zvijezde najviše su preferirale slip modele američkog dizajnera Calvina Kleina. Od senzualnih satenskih večernjih varijanti do ležernih dnevnih koje se mogu nositi uz majice i tenisice, nema tog modela koji Klein nije lansirao u svojim kolekcijama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju