Hortenzije su postale omiljena dekoracija mnogih interijera, cvjetaju od lipnja do listopada u bijeloj, ružičastoj, crvenoj, plavoj i ljubičastoj boji, a o čemu ovisi boja njihovih nježnijh cvjetova, pročitajte u nastavku.

Nakon magnolija i božura dobili smo novu cvjetnu zvijezdu Instagrama. Hortenzija (lat. Hydrangea) nezaobilazna je kod svih unutarnjih i vanjskih ljetnih "scenografija".

U Europi se uzgaja već stoljećima, većinom u vrtovima i parkovima, a njezine su šarene, cvjetne lopte odnedavno omiljena dekoracija u mnogim interijerima.

Hortenzija je jedan od rijetkih cvjetova koje možemo, bez imalo razmišljanja, svrstati u određeni stil uređenja. A taj je stil shabby chic.

Diljem svijeta najrasprostranjenije su ružičaste hortenzije, posebno u njihovoj rodnoj Aziji. Proslavljeni azijski cvjećar Tan Jun Yong, naziva ih otkucajem srca.

Ovo nježno i romantično cvijeće obožavaju mladenke, a sve češće u prolazu možemo vidjeti žene s naramkom hortenzija, iako, moramo priznati, nisu najugodnijeg mirisa.

Slika nije dostupna Raskošna magnolija: Najljepša procvjetana krošnja koja uvijek ostavlja bez daha

Hortenzije trebaju vodu; puno vode, što se može iščitati iz njihova imena - hydro, što znači 'voda'. Cvjetaju od lipnja do listopada u bijeloj, ružičastoj, crvenoj, plavoj i ljubičastoj boji.

Boja ovisi o tome kakva je kiselost tla u kojem rastu. Ako hortenzija cvijeta plavo, znači da je tlo vrlo kiselo (pH od 3 do 4,5), tj. sadrži visok udio aluminijevih soli. Na neutralnom do alkalnom tlu, čiji je pH do 7, bit će ružičasta ili crvena. Jedino su bijele hortenzije uvijek bijele.

Jorgovani 10 dokaza da jorgovan izgleda posebno čak i u najskromnijoj vazi

Diljem svijeta najrasprostranjenije su ružičaste hortenzije, posebno u njihovoj rodnoj Aziji. Proslavljeni azijski cvjećar Tan Jun Yongnaziva ih otkucajem srca.

U ljetnoj sezoni najljepše su svježe, ali mogu biti jednako dekorativne kao suhi cvjetni aranžmani, što znači da u hortenzijama možemo uživati tijekom cijele godine.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju