S popuštanjem mjera za ugostitelje, još prošloga tjedna uz visok stupanj sigurnosti i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, hotel Esplanade otvorio je svoja vrata.

Zagrebački hotel Esplanade izgrađen je s ciljem pružanja smještaja putnicima glasovitog Orient Expressa i to u samo 26 mjeseci, a svečanom otvaranju održanom 22. travnja davne 1925. godine prisustvovao je tadašnji gradonačelnik Heinzel i gotovo 200 uzvanika. Hotel je već tada bio luksuzan, sofisticiran i opremljen najnovijim dostignućima suvremene tehnike.

Gostima je na raspolaganju bilo dvjesto soba s tekućom hladnom i toplom vodom, sto kupaonica, telefon u svakoj sobi, mnogobrojni apartmani i saloni, restorani s izvanrednom kuhinjom te raskošna plesna dvorana ukrašena jonskim stupovima i skulpturama.

O tome koliku je ulogu Esplanade imala u tadašnjem društvenom životu najbolje svjedoči uvriježeno mišljenje da je prekoračiti njezin prag doživljaj vrijedan spomena unucima, a česti gost hotela Miroslav Krleža svojedobno je zaključio da je Oleander terasa granica između Europe i Balkana i time potvrdio tezu da je Esplanade mnogo više od običnog hotela - da je svojevrsna institucija i ikona grada Zagreba na koju treba biti posebno ponosan. Niz generacija sa strahopoštovanjem govorilo je o elegantnim i mističnim prostorima hotela.

Ovdje su se odvijali mnogi zanimljivi događaji, a povijest hotela obiluje interesantnim i intrigantnim pričama. Novinari su hotelu predviđali blistavu budućnost na međunarodnom planu, a među prvim gostima se našao i gospodin Glück (njem. sreća), koji je pobudio nadu da će se predviđanja i ostvariti. A tako je i bilo!

Hotel je kroz svoju dugu i ponekad turbulentnu povijest doživio brojne uspone. Stekao je status središta društvenog i kulturnog života Zagreba, kao i omiljenog okupljališta poslovnih ljudi, poznatih osoba, novinara i svih onih koji su štovatelji iznimne usluge i luksuznog ambijenta. Nepregledna lista slavnih osoba uključuje brojne državnike, kraljevske obitelji i zvijezde sa svjetske showbiz scene poput Josephine Baker, Charlesa Lindbergha, Arthura Millera, Richarda Burtona, Elizabeth Taylor, Laurencea Oliviera, princa Alberta od Monaca, Hillary Clinton, princa Charlesa i mnogih drugih. Nekoliko puta u svojoj povijesti hotel je zatvarao svoja vrata, posljednji put radi velike renovacije (2002. – 2004. g.) nakon koje je ponovno zablistao i nastavio slijediti nadaleko poznatu tradiciju i visoke standarde vrhunske usluge, a inovacijama, svježim idejama i pomicanjem granica postavljati nove trendove u hotelijerstvu.

Niz brojnih nagrada i priznanja dodatna su potvrda vodećoj poziciji hotela u Zagrebu i regiji. Esplanade je bio i ostao hram vrhunske gastronomije i hotel istančanog ukusa, profinjenosti, izvanredne usluge i posebne, iskrene veze sa Zagrebom, sugrađanima i svakim gostom.

Nažalost, 95. rođendan, koji je trebao biti svečano obilježen 22. travnja 2020., hotel je dočekao u tužnom ozračju – zatvoren, bez gostiju i osoblja, uz oštećenja od potresa. Novonastala situacija oko koronavirusa, potom razoran potres koji je zadesio Zagreb u ožujku, primorali su nas da zatvorimo hotel na neko vrijeme. Bili su to teški trenuci ne samo za nas nego i za naše goste koji su nam se svakodnevno javljali navodeći kako ne mogu dočekati tu prvu kavu na terasi ili slasne štrukle u Le Bistrou. Značaj hotela za ovaj grad i koliko su Zagrepčani vezani uz njega naveo nas je da rođendanskim akcijama počastimo goste i potaknemo ih da ponovno posjete i dožive ovu ikonu stila i elegancije, naravno uz provođenje visokih higijenskih standarda i mjera predostrožnosti, izjavio je generalni direktor hotela, Ivica Max Krizmanić.

Esplanade je više od impresivne povijesti i raskošnog interijera, ovaj hotel prije svega čine ljudi, koji svojom odanošću, osobnošću i šarmom osvajaju goste pružajući im osjećaj sreće, sigurnosti, ugode i opuštanja. Hotel Esplanade je bio i ostao omiljeno okupljalište brojnih generacija Zagrepčana, a vjerujem da će se ta tradicija nastaviti ubuduće uz neke nove mjere opreza, dodao je.

Kako bi zahvalio sugrađanima i gostima te s njima podijelio veselje povodom ponovnog otvaranja i ovog značajnog jubileja, hotel je pripremio posebne promotivne akcije:

Svi gosti tako do 1. srpnja 2020. mogu uživati u specijalitetu kuće – slavnim i slasnim Esplanade štruklima – po posebnoj rođendanskoj cijeni od svega 95 kn za dvije porcije u ugodnom ambijentu Le Bistroa. Rezervacije stola moguće su putem telefona 01 45 666 11 ili e-maila lebistro@esplanade.hr

Orient Express poslijepodnevni čaj za dvoje u Esplanade baru ili na Oleander terasi uz izbor ukusnih mini sendviča i neodoljivih kolačića pravi je gurmanski užitak, a u posebnoj rođendanskoj ponudi do 1. srpnja 2020. dostupan je svim gostima po cijeni od svega 95 kn, umjesto uobičajenih 180 kn. Rezervacije stola moguće su putem telefona 01 45 666 33 ili e-maila esplanade1925@esplanade.hr

Za sve Zagrepčane koji često prolaze pored Esplanade pitajući se kakav je osjećaj boravka u ovom luksuznom ambijentu i za one koji ovo ljeto nemaju namjeru daleko putovati – hotel nudi noćenje u Superior sobi s raskošnim à la carte doručkom u Zinfandel'su ili na Oleander terasi za jednu ili dvije osobe za svega 95 EUR (ponuda se odnosi samo na goste s boravištem u Zagrebu, a dostupna je svaki dan do 1. rujna 2020. prema raspoloživosti kapaciteta). Boravišna pristojba iznosi 1.6 EUR po osobi po danu. Rezervacije smještaja primaju se putem e-maila na: reservations@esplanade.hr.

Vjerujem da će se mnogi Zagrepčani razveseliti ovom rođendanskom ponudom i odlučiti 'pobjeći' na vikend u Esplanadu. Nerijetko su upravo oni naši gosti. Iskusiti boravak u Esplanadi poput turista, ali bez putovanja i blizu doma, prepustiti se nekom drugom raskošnom svijetu i vrhunskoj usluzi, u oazi mira i luksuza uz delicije chefice Ane Grgić, poseban je doživljaj koji se ne propušta, istaknuo je generalni direktor, Ivica Max Krizmanić.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju