Vremena se mijenjaju, novi trendovi dolaze, neki se i zadrže, dok su drugi kratkog vijeka, no klasika je vječna. A kada je je riječ o Božiću, dvije boje smatraju se sinonimom za najveći kršćanski blagdan i najviše se koriste u božićnom ukrašavanju - crvena i zelena.

Zelena boja ima posebno značenje jer služi kao podsjetnik da zima neće trajati vječno, a zimzelene biljke u tome imaju veliku ulogu. Božikovina i imela već se tisućama godina koriste za ukrašavanje povodom Božića i dekoracije od tih biljaka u dom unose dašak prirode i vedrine.

Značenje crvene boje dolazi od boje bobica božikovine, koja predstavlja Isusovu krv jer se on žrtvovao za ljude i umro na križu. Kršćanima je tako crvena jednostavan, a opet poseban podsjetnik na ono što je njihov spasitelj učinio za njih.

Zelena i crvena smatraju se bojama Božića - 2 Znate li zašto su baš crvena i zelena boje Božića?

Slika nije dostupna Srebrni Božić: Divne ideje za uređenje doma u omiljenoj blagdanskoj boji

Druge boje koje se često koriste u božićnim dekoracijama jesu zlatna, bijela i plava. Jedan od sveta tri kralja donio je zlato na poklon malom Isusu, a zlatna ujedno simbolizira i betlehemsku zvijezdu koju su tri kralja slijedila na putu do Betlehema. Bijela simbolizira mir i čistoću, dok je plava simbol Isusove majke, Djevice Marije, a tumači se i kao sinonim za nebo i raj.

Ideje uz koje će božićna zvijezda postati još ljepši ukras doma 15 ideja uz koje će božićna zvijezda postati još ljepši ukras doma

Kombinacija crvene i zelene unijet će u dom onaj osjećaj i toplinu klasičnog Božića iz nekih prijašnjih vremena, a inspiraciju za uređenje u ove dvije boje pronađite u fotogaleriji.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju