S toplijim vremenom provodit ćemo sve više vremena uživajući na balkonu u prvim zrakama sunca. Ako je vaš balkon bezličan, nema boljeg načina da ga ''oživite'' nego sa šarenim cvijećem i nekoliko neodoljivih detalja.

Donosimo vam tri ''prije i poslije'' balkona različitih veličina koja će vas inspirirati da preuredite svoj komadić raja u kojem ćete u ovo vrijeme uživati više nego ikad.

Bilo da ćete u izolaciji balkon pretvoriti u ured ili mjesto za opuštanje, upotrijebite kreativne ideje s kojima se možete inspirirati našim make-overima i sve naručiti dostavom ili platiti online i samo pokupiti u centru.

1. Balkon srednje veličine sa zidnom kreacijom

Ako nemate mjesta na balkonu, biljkama ukrasite zid. Nekoliko starih drvenih kutija, drvena ili žičana konstrukcija poslužit će kao police koje će ispuniti zid i stvoriti vertikalni vrt. Drvene kutije svih veličina možete nabaviti primjerice u Pevexu. Ovisno o stilu koji želite slijediti, birajte i biljke. Za boho štih u terrakota lončanice stavite azalee i hortenzije pastelnih boja ili poljsko cvijeće poput ivančica. Na pod u veliku teglu stavite raskošni pampas ili razigranu japansku travu.

Pravi proljetni ugođaj dobit ćete ako u kutije smjestite lukovice poput zumbula, gladiola, ljiljana, dalija ili kala u šarenim teglicama. Svoj proljetni zid zaokružite većim teglama na podu sa svake strane; ukrasnom trešnjom i sadnicom vrbe salix capree početkom proljeća znane kao cice mace koje se kasnije pretvore u prekrasan jarko žuti cvijet.

Dašak mediterana donijet ćete na vaš balkon ako na zid postavite začinsko bilje kojem će goditi sunce. Ružmarin, bosiljak, origano, menta, melisa ili timijan što god volite koristiti u vašoj kuhinji. Vaš balkon bit će mirisan i zelen.

Od sunca se zaštitite sjenilom od platna, a za uživanje vam je još potrebna samo ugodna balkonska stolica ili fotelja.

2. Malen, ali moćan

Mali balkon pravi je izazov kod uređenja, pogotovo kada u proljeće ''poludite'' za raznobojnim cvjećem za koje nemate mjesta. Zato odredite vaše prioritete i vodite se jednostavnim trikom - od velikih tegla odlučite se samo za jednu biljku koja će povesti priču i odrediti smjer u kojem ćete krenuti bilo da je to drvce šimšira, mediteranska bugenvilija, sadnica ukrasne trešnje ili ona limuna, naranče ili kumkvata.

Drvce šimšira oblikovanog u savršen krug povest će vas u engleske vrtove, pa vaš balkon napunite malim teglicama ružica, zvončića, božura i raznih cvjetnih penjačica koje možete postaviti s vanjske strane balkona.

Sadnica ukrasne trešnje u sve predivne lukovice koje nas podsjećaju na uskrsnje vrijeme i mirisne karanfile, a raskošna bugenvilija obogatit će prostor zajedno s jednako upečatljivim cvijećem poput kamelija, poljskog cvijeća u svim bojama ili jarkih pelargonija. Mlado drvo limuna, naranče ili kumkvata slijedit će manje teglice mediteranskog začinskog bilja poput ružmarina, timijana, lavande ili smilja.

Za maleni balkon birajte prigodni namještaj; praktični manji stol i stolice koje ne zauzimaju puno mjesta, a odlično će poslužiti za jutarnju kavicu ili uživanje u dobroj knjizi.

3. Veći balkon ili terasa za uživanje s društvom

Na većem balkonu možete si dati oduška s biljkama koje će vam stvarati hlad i skrivati vas od znatiželjnih pogleda. Ništa ne govori ''proljeće'' više od magnolije ili ukrasne trešnje oko kojih možete posaditi narcise ili tulipane, a ostatak balkona obogatiti raskošnim grmovima hortenzija ili hudika. Zazelenite balkon bršljanom i šimširima koji će ostati tu i kada cvijeće ode.

Na svom velikom balkonu napravite i prostor za druženje. Ovisno o veličini i potrebama birajte i namještaj. Imate li veliko društvo vjerojatno ćete htjeti imati puno sjedećih mjesta pa ćete odabrati neku vanjsku kutnu garnituru ili veći stol s više stolica. No ako pretvarate vaš balkon u hedonističko mjesto samo za sebe i svoje ukućane ostavite kutak za viseću stolicu od ratana ili metalnu viseću u kojoj ćete uživati u sunčanim danima ispred nas.

Inspiraciju za uređenje vašeg balkona potražite u našoj galeriji i u Pevex vrtnom centru gdje ćete pronaći veliku ponudu cvijeća, vrtnog ili balkonskog namještaja te zanimljivih detalja za vaš komadić raja.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju