Mama i kći iz Slavonskog Broda koriste slavonski ručni rad kako bi odjeći udahnule novi život i učinile je jedinstvenom, a sve se to krije iza brenda Dada i Dunda.

Đurđica Jurkovic Jurišinac i Vedrana Jurišanac, majka i kći, sasvim su slučajno završile u poslu dizajniranja odjeće.

Đurđica je umirovljena odvjetnica koja je oduvijek voljela krpice i šivanje te u tome vidjela svoj način oslobađanja od stresa, a vjeruje da su u to svoje prste upleli i geni jer je i njezina baka bila krojačica.

Svoju ljubav prema šivanju prenijela je na kćer Vedranu, koja je pri kraju studija prava shvatila da se uopće ne vidi u tome. Srećom, tu je bila njezina kreativna žica.

Onog trenutka kad je hobi prešao u veliku ljubav i strast i kad sam shvatila da ni s jednim poslom neću biti sretna i zadovoljna kao s ovim, odlučila sam nešto poduzeti. Znala sam koju odgovornost to donosi i da je zapravo rizik, ali poznajem sebe, vjerujem u ovo što radimo i volim našu priču. Od mame sam dobila najveću podršku i stvarno sam zahvalna što se sa mnom upustila u sve ovo, govori nam Vedrana.

Posebnost njihova brenda čini spoj održive mode i slavonske baštine. Naime, prilikom dizajna svoje odjeće mama i kći koriste se i starim slavonskim ručnim radovima koje dodaju na nove materijale.

Slavonija ima bogatu tradiciju i baštinu. Svaki komad, svaki ukras ima svoju priču i svrhu koju mi prenosimo dalje, a i najviše znamo baš o našim ručnim radovima, pa nam je nekako puno lakše tu ljubav i priču prenijeti na krajnji proizvod, kažu.

Na novu odjeću koju dizajniraju stavljaju stare slavonske elemente.

Tako se u njihovoj ponudi nalaze ljetni i zimski kaputi od laganih tkanih platna i vune, košulje i ruksaci, a Vedrana nam je pojasnila kako izgleda čitav proces stvaranja.

Svi materijali i ručni radovi se prvo operu na visokim temperaturama, koliko dozvoljava materijal, pregledavaju se i onda smišljamo, odnosno igramo se i to nam je najdraže. Zapravo, same sebe inspiriramo i puno crtamo. Budući da koristimo stare ručne radove, važno nam je da ih prvo dobro pregledamo, a onda krećemo u realizaciju proizvoda. Nakon toga, ponovno se peru, posebno bijeli komadi, peglaju i spremni su, napominju.

Takve proizvode predstavile su krajnjim korisnicima, a način na koji Hrvatice nose njihovu odjeću posebno ih veseli.

U početku je bilo nekoliko komentara tipa 'Jel' to babin stolnjak?', ali nismo se dale smesti. Ljudima treba dati vremena da se naviknu, a tako je bilo i s našim proizvodima. S vremenom je rastao broj pratitelja na društvenim mrežama i kupaca. Drago nam je kada kupce podsjetimo na njihove bake i kada ih potaknemo da rukotvorine vrate u svakodnevni život, kaže Vedrana.

Osim Slavonki, odjeću nose i druge žene diljem Hrvatske.

Slika nije dostupna Jo-Jo Design: Nova kolekcija nakita kojem je Petrinja i dom i inspiracija

Iza Gita lampi i sjenila stoji Brođanka Gordana Ćosić - 4 Čarobne i šarene: Lampe iz Slavonskog Broda koje ime dijele s omiljenom dječjom junakinjom

Slavonke su nam podrška i veliki ponos. No najviše kupaca imamo iz Zagreba i okolice, a upravo te žene jako dobro kombiniraju naše komade s urbanom odjećom. Uvijek nam se rado vrate i preporuče nas drugima. Osim toga, tu je i Dalmacija. To je jedna posebna priča. Kombinacija mora, slamnatog šešira i šlinge je nešto prekrasno, zaključuje Vedrana.

Da se njihovi proizvodi itekako mogu nositi u svim prilikama, možete se uvjeriti i sami na njihovim društvenim mrežamagdje možete saznati više detalja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju