Parfemska online enciklopedija, portal Fragrantica, svake godine bira najbolje parfeme u godini iza nas. I dok se velik broj kategorija odnosi na konkretnu godinu, u ovom slučaju 2021., postoji i kategorija u kojoj se biraju najbolji parfemi svih vremena.

Tako je, između ostalog, napravljen izbor deset najboljih ženskih mirisa svih vremena. Izdvojili smo ih u nastavku.

Na popisu se nalaze kultni mirisi pa smo sigurni da će se mnoge dame barem djelomično složiti s ovim odabirom. U anketi na dnu teksta možete izabrati i vama najbolji miris s popisa, a sada krećemo s predstavljanjem deset veličanstvenih.

  • Coco Mademoiselle Chanel

Kultni miris kuće Chanel zasjeo je na prvo mjesto ove kategorije, a u Fragrantici su napomenuli da ovaj parfem uvijek dobije svoje mjesto na popisu od trenutka kad su pokrenuli izbor.

Radi se o svježem, ženstvenom, karakternom mirisu stvorenom za žene koje su vragolaste i provokativne, slobodne, neovisne i simpatične. Na tržištu se pojavio 2001. godine i otada mu ne opada popularnost.

Miris se otvara blistavom narančom i bergamotom. U srcu su bugarska ruža, jasmin, ylang-ylang i mimoza. Bazu čine pačuli, vetiver, tonka, opoponaks, vanilija i bijeli mošus.

  • Alien Mugler

Kada smo svojedobno naše čitateljice zamolili da odaberu parfeme koji su im najdraži i koji se pamte, mjesto na popisu dobio je i ovaj miris, koji je na popisu najboljih svih vremena završio na drugom mjestu. Alien je drugi veliki miris nedavno preminulog Thierryja Muglera.

U prodaji se pojavio 2005. godine i oduševio brojne dame. Prepoznatljiv, a istovremeno tajanstveni cvjetno-drvenasti parfem brzo je postao veliki hit. Kompozicija Aliena bazirala se na toplom bijelom jantaru u bazi, drvenim notama u srcu parfema i na indijskom jasminu u vrhu.

  • Hypnotic Poison Dior

Hypnotic Poison je miris koji ima vojsku obožavatelja još od pojavljivanja 1998. godine. U bočici ovog orijentalnog parfema spojili su se, između ostalog, vanilija, badem, sandalovina i mošus.

Jedna od recenzija ovog mirisa najbolje opisuje njegovu moć. Jedna djevojka objasnila je, naime, kako još uvijek pamti trenutak u kojem joj je dečkova mama preko ramena stavila šal na kojem su bili tragovi Hypnotic Poisona. Od tog trenutka znala je da se radi o savršenom mirisu za hladno vrijeme koji grije i stvara osjećaj ugode.

  • Shalimar Eau de Parfum Guerlain

Jedan od najprodavanijih parfema na svijetu nastao je 1925. godine inspiriran ljubavnom pričom šaha Shahjahana i njegove žene Mumtaz Mahal. Nakon smrti svoje voljene supruge šah je podigao čuveni Taj Mahal u njezinu čast kao simbol njihove ljubavi.

Miris uključuje note limuna, bergamota, jasmina, majske ruže, opoponaksa, boba tonke, vanilije, irisa, tamjana i sivog ambera. Kratki hlad citrusa vodi u bogato cvjetno srce s raskošnom finalnom toplinom.

  • Mon Guerlain Guerlain

Javnosti je predstavljen 2017. godine i otada ima svoje vjerne obožavatelje. Gornje note mirisa čine lavanda i bergamot, u sredini su iris, jasmin, sambac i ruža, dok je u bazi tahićanska vanilija zajedno s kumarinom, australskom sandalovinom, sladićem, benzoinom i pačulijem.

Miris je ovo za koji žene kažu da im stvara osjećaj mira i sreće, pa ne čudi da bi mnoge od njih, da mogu odabrati samo jedan miris do kraja života, birale ovaj, kako kažu, topli i pahuljasti parfem.

  • Baccarat Rouge 540 Extrait de Parfum Maison Francis Kurkdjian

Radi se o cvjetnom mirisu koji je predstavljen 2017. godine. Gornje note su gorki badem i šafran, u sredini su egipatski jasmin i cedar, dok bazu čine ambra, drvene note i mošus.

Ovo je, prema riječima fanova, jedan od onih mirisa koji nanesete, a onda prije nego što krenete dalje, zastanete na nekoliko sekundi kako biste uživali u njegovu mirisu. Miris je to koji se može nositi svaki dan, ali i čuvati za posebne prigode ili situacije u kojima nekoga želite impresionirati.

  • Baccarat Rouge 540 Maison Francis Kurkdjian

Miris je ovo koji je predstavljen 2015. godine. Gornje note čine šafran i jasmin, u sredini su amber i ambra, dok bazu čine smola jele i cedar.

Taj miris njegovi obožavatelji opisuju pridjevima prozračan, mekan, snažan i suptilan u isto vrijeme. Mnogima je postao zaštitni znak.

  • Dior Addict Eau de Parfum (2014) Dior

U bočici Dior Addicata iz 2014. godine spojili su se list mandarine i cvijet naranče, zatim jasmin sambac te burbonska vanilija. Ovo je još jedna preformulirana verzija mirisa koji se na tržištu pojavio 2002. godine.

Slika nije dostupna Zabavni kviz: 15 pitanja na koje znaju odgovoriti prave ljubiteljice parfema

Obožavatelji kažu da se radi o prekrasnoj, smionoj i intrigantnoj mješavini s kojom se žena osjeća kao na vrhu svijeta. Parfem je to koji sa sobom donosi osjećaj moći. Brojne dame kažu i da opravdava svoje ime i stvara pravu ovisnost, tako da ćete se teško zaustaviti na jednoj bočici. Ovaj miris uvijek ćete htjeti u svojoj kolekciji.

  • Chanel No 5 Eau de Parfum Chanel

Prošle godine ovaj kultni miris proslavio je stoti rođendan, a nerijetko mu se tepa da je kralj među mirisima. Jednom prilikom slavna Marilyn Monroe rekla je da u krevetu nosi samo nekoliko kapljica parfema Chanel N°5, što je bio dovoljan razlog da se milijuni žena odluče baš za ovaj parfem. Popularnost mu se nije promijenila do današnjeg dana, a ako se pita njegove obožavateljice, ovaj miris je pravo remek-djelo – bezvremenski, seksi, otmjen, damski, ženstven...

  • Narciso Rodriguez For Her Narciso Rodriguez

Ovaj cvjetno-drvenasti miris na tržištu se pojavio 2003. godine, a njegovi tvorci su Christine Nagel i Francis Kurkdjian. Gornje note su cvijet afričke naranče, osmantus i bergamot, u sredini su mošus i amber, dok bazu čine vetiver, vanilija i pačuli.

Slika nije dostupna Izabrani najbolji parfemi u 2021. godini, ali i najbolji ženski parfem svih vremena

Njegove obožavateljice kažu da se radi o mirisu koji biraju za sve prigode. Nije bitno je li vani vruće ili hladno, leže li u krevetu ili su na nekoj zabavi. Parfem je to koji špricaju za sebe, zbog nikoga drugoga, a drugi su ti koji za njim okreću glave, dijele komplimente i pitaju slavno pitanje "Koji ti je to parfem?"

Najbolji parfem s popisa mi je...

glasova:

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju