Pojava Julije Roberts u haljini modne kuće Valentino na dodjeli Oscara 2001. godine jedno je od najpamtljivijih izdanja s crvenih tepiha. Haljina koju je tada nosila danas ima i svoju stranicu na Wikipediji.



Duga crna haljina ima jednu prednju upečatljivu bijelu traku koja na predjelu dekoltea prelazi u dvije, formirane u oblik slova V, a na stražnjoj strani nalazi se mozaik od mnoštva traka iste debljine i boje.

Haljinu koja evocira zlatno doba Hollywooda Valentino Garavani je dizajnirao 1992. godine za svoju kolekciju, a haljina je zatim spremljena u njegov arhiv.

Tamo ju je primijetila Valentinova asistentica Cristina Vieri, koja je poznavala Debbie Mason, stilisticu Julije Roberts. Uoči Oscara slavna glumica isprobala je haljine brojnih slavnih dizajnera, ali ni s jednom od nije bila impresionirana.

Tjedan dana prije dodjele Cristina je javila Debbie da ima pravu haljinu za Juliju i glumica je došla u Valentinov butik na Beverly Hillsu kako bi je probala. Svima je odmah bilo jasno da je predivan crni vintage model uistinu pun pogodak.

Julia Roberts nosila je haljinu na 73. dodjeli nagrada Oscar, koja je održana 25. ožujka 2001. godine u Los Angelesu. Te je godine bila nominirana u kategoriji najbolje glavne glumice za film "Erin Brokovich" redatelja Stevena Soderbergha, koji je inspiriran istinitom pričom o sudskoj tužbi protiv energetske korporacije. I osvojila je zlatni kipić prvi put u svojoj karijeri.

Odjenuo sam mnogo ljudi u svojoj karijeri, ali moram biti iskren. Osoba koja me učinila jako sretnom bila je Julia Roberts. Gledao sam je na televiziji kada je osvojila Oscara i bio samo uzbuđen zbog toga što nosi moju haljinu, kazao je jednom prilikom legendarni modni majstor Valentino Garavani.

Haljine koje slavne žene nose na crvenim tepisima vrlo često su samo posuđene i zvijezde ih poslije moraju vratiti dizajnerima. No, Julia Roberts bila je sretnica koja je svoju haljinu mogla zadržati.

U intervjuu za časopis "People" otkrila je i što je napravila s haljinom - spremila ju je na sigurno mjesto iz vrlo slatkog razloga. Naime, glumica kultnu kreaciju čuva za svoju danas 17-godišnju kćer Hazel kako bi je ona jednoga dana mogla nositi.

Brad Pitt i Juliette Lewis na dodjeli Oscara 1992. godine Najsvečanija noć: 15 fotografija slavnih zvijezda kada su prvi put bile na Oscarima

Jennifer Lawrence zablistala je 2013. godine u Dior haljini 15 haljina za pamćenje s oskarovskog crvenog tepiha o kojima se još uvijek govori

Haljinu čuvam ispod kreveta, u kutiji. U svojoj kući imam mali prostor koji moj suprug zove ''zbirka baštine'', rekla je oskarovka te dodala kako je njen suprug Danny Moder mislio da njihova kći neće željeti stare mamine stvari, ali ona ju je ipak za svaki slučaj sačuvala.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju