Uskrsni stol obično je prepun jarko obojenih pisanica bez obzira na to koristite li se umjetnim bojama koje se mogu kupiti u trgovinama ili hranom i začinima kao prirodnim izvorom za ukrašavanje jaja. No što ako niste ljubitelj odvažnih nijansa?

Jeste li ikada pokušali napraviti crno-bijele pisanice? Iako nisu tipične za naše prostore, hit su među ljubiteljima elegantnih blagdanskih rješenja i skandinavskog stila.

Sjajno će se uklopiti u bilo koji prostor, a pogotovo ako ih kombinirate s detaljima u hladnim sivim nijansama ili toplim bojama pruća i šiblja.

Kako izbijeliti ljusku jaja? 

Najlakši način za takvo ukrašavanje pisanica jest korištenje jaja s bijelom ljuskom. Ako ih ne možete pronaći u svojoj trgovini, klasična jaja sa smeđom ljuskom možete izbijeliti kod kuće. Potrebno je obična smeđa jaja preliti s jednakom količinom vode i alkoholnog octa (npr. jednom čašom) te ih staviti kuhati na štednjaku.

Uskrsni vijenac Uskrsni vijenac: 20 posebnih ideja za ukrašavanja vrata ili blagdanskog stola

Ružičasti Uskrs Ružičasti Uskrs: 20 ideja za dekoracije u boji koja izvrsno paše uz zelenu i zlatnu

Kako se tekućina bude zagrijavala, tako će se i bijela pjena pojavljivati na vrhu lonca. Uklonite je žlicom i nastavite kuhati. Kada voda i ocat zavriju, smanjite temperaturu i kuhajte jaja desetak minuta. Poslije toga kuhana jaja potopite u hladnu vodu i pustite da se ohlade do kraja. Ljuska bi trebala biti izbijeljena. Krpicom uklonite dodatne nečistoće s površine jaja.

Idealno „platno“ za ukrašavanje

Imajte na umu da jaja s bijelom ljuskom bolje prihvaćaju boju, pa se tehnikom izbjeljivanja možete koristiti čak i ako planirate napraviti jarko obojane pisanice.

Bijela jaja možete ukrasiti različitim tehnikama – od crtanja crnim flomasterom i vodenim bojama direktno na ljusku do vezanja crnih detalja na samo jaje poput perja, končanih detalja ili kožnatih trakica.

U konačnici na raspolaganju su vam i netipične vrste jaja – poput prepeličjih ili nojevih koja se već nalaze u željnoj paleti boja te ih nije potrebno dodatno ukrašavati ako želite provesti blagdane u crno-bijelom svijetu.

Zavirite u našu fotogaleriju i pronađite nadahnuće za bojenje pisanica u crno-bijeloj kombinaciji.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju