Dobro organizirana smočnica je san mnogih žena. Kada svakodnevne namirnice poput brašna, šećera, tjestenine i sličnih stvari izvadimo iz originalnog pakiranja i raspodijelimo u staklenke, plastične posude i kutije imamo višestruku korist.

Ne samo da prostor postaje uredniji i atraktivniji, već i dostupna hrana postaje vidljivija, pa se povećava šanse da ćemo biti inspirirani da nešto skuhamo za ručak ili večeru umjesto da naručimo iz dostave.

S druge strane, u neurednoj smočnici teško je vidjeti s čime sve raspolažemo, zbog čega namirnicama često puta istekne rok trajanja prije nego što ih potrošimo u cijelosti.

Dobra organizacija smočnice u konačnici štedi vrijeme i novac. No treba pripaziti na neke detalje kako ne bismo doživjeli suprotan učinak. Ove greške svakako treba izbjegavati:

1. Ne osušimo dobro staklenke / posude za organizaciju

Prije nego što namirnice iz smočnice prebacite u staklenke ili plastične posude za organizaciju operite ih, a potom i dobro posušite. Sušenje je ključno, jer ako stavite hranu u vlažnu posudu, ona će se brže početi kvariti. Dobro oprana i posušena staklenka posebno je važna ako planirate iskoristiti staklenu ambalažu od proizvoda poput ajvara, kiselih krastavaca i slično.

Slika nije dostupna Osvježena oaza mladog bračnog para: Zavirite u zagrebački stan od 37 kvadrata

2. Ne označimo dobro staklenke
Ma što biste trebali napisati što je što u svakoj staklenki ili plastičnoj posudi? Ovo si kažu mnogi kada organiziraju smočnicu jer su uvjereni da mogu njuhom, vidom i okusom razaznati sol od šećera, brašno od sode bikarbone i slično.
No ako koristite kutije iste veličine i oblika za spremanje hrane, a u domaćinstvu se njima služi više ljudi koji ne znaju staviti pravu stvar na pravo mjesto, moglo bi vas se dogoditi da u brzini uzmete pogrešnu namirnicu. Slani biskviti i slatka variva, nisu fina, vjerujte nam na riječ! Umjesto toga napravite naljepnice na koje ćete napisati što se nalazi u svakoj kutiji.

3. Ne napišemo rok isteka trajanja namirnice
Na originalnom pakiranju hrane stoji rok trajanja određene namirnice što nam pomaže da potrošimo namirnicu u odgovarajućem vremenu. Kada prebacujemo namirnice u staklenke i plastične kutije gubimo tu informaciju. Baš zato dobro je napisati datum i godinu na dno posude, a pogotovo kod hrane koju ne koristimo na svakodnevnoj bazi.

Slika nije dostupna I ta divna tapeta: Stan u Puli najljepši je dokaz da sivo-bijela kombinacija uvijek izgleda top

4. Ne ispraznimo staklenku do kraja
Poluprazne staklenke ne izgledaju tako atraktivno na policama smočnice, kao one koje su popunjene do kraja. Ne činite uobičajenu grešku i ne dodajte nova pakiranja namirnica u poluprazne staklenke. Umjesto toga istresite postojeći sadržaj u zasebnu posudu, ubacite novu namirnicu na dno posude, a stari sadržaj dodajte na vrh. Na taj način bit ćete sigurni da jedete ispravnu hranu kojoj nije prošao rok trajanja.

5. Krumpir držimo s lukom
Prije nego što krenete s organizacijom smočnice napišite popis stvari koje planirate tamo držati i unaprijed napravite raspored hrane. Nemojte štedjeti prostor tako što ćete neke namirnice staviti u istu košaru. Krumpir i luk se, primjerice, „ne vole“. Ne držite ih zajedno jer su puni plinova koji potiču međusobno truljenje i klijanje zbog čega ćete hranu morati bacati u smeće.

Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte stvari iz hrvatskih trgovina i popularnih webshopova koje će vam pomoći u organizaciji smočnice.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju