Vjeruje se da jedna beba u prve dvije godine života potroši oko 5000 jednokratnih pelena, odnosno napravi oko jednu tonu otpada, koji se razgrađuje duže od 500 godina.

Moj mlađi sin bio je alergičan na jednokratne pelene, pa sam ga pola njegova pelenaštva prematala običnim tetra-pelenama. A onda sam saznala da postoji moderna verzija platnenih pelena. Kad sam ponovo ostala trudna 2008. godine, odlučila sam ih sama sašiti za moju nadolazeću bebu. Prijatelji su vidjeli te pelene i prepoznali njihove velike prednosti te me molili da ih i njima sašijem, započinje svoju priču Jasna Škiljan, vlasnica uspješne tvrtke Vila Sunčica.

U to vrijeme u Hrvatskoj su tek rijetki koristili platnene pelene, ali interes je bio velik, pa je Jasna svoj hobi pretvorila u dodatan posao i anti-stres terapiju. Sve pelene ručno je šivala, a razvila je i posebne krojeve pelena kako bi bile podesive za bebe različite dobi i težine.

Sve moje pelene podesive su po veličini uz pomoć drukera, tako da ih beba može upotrebljavati od prvog dana rođenja pa sve do kraja pelenaštva, dakle od manje od 3 kg do 16 kg težine. Sve pelene ručno su sašivene od materijala koje pažljivo biram i brinem da imaju sve potrebne certifikate.

PELENE OD PAMUKA I BAMBUSA

Jasna Škiljan za izradu koristi prirodne materijale poput pamuka i bambusa. Štoviše, bambus je postao još poželjniji materijal za izradu zbog svojih antibakterijskih svojstva, ali i trajne mekoće. Uz tetra-pelene te univerzalne pelene koje su u potpunosti napravljene od pamuka ili bambusa, u ponudi ima i noćne pelene.

Noćne pelene imaju više slojeva, a na njih se stavljaju zaštitne gaćice koje su napravljene od gumiranog (laminiranog) platna, koje ne propuštaju tekućinu, ali dopuštaju cirkulaciju zraka, pa koža ispod njih normalno diše. Imamo još i all-in-one pelene, koje izvana imaju zaštitni sloj, a iznutra bambus ili pamuk i praktične su za brzo previjanje. Također je popularan i all-in-two model, koji je modificirana verzija zaštitnih gaćica u koje se umeću tetra-pelene ili ulošci od pamuka ili bambusa.

Platnene pelene Vile Sunčice dolaze u šarenim bojama i ukrašene su zanimljivim detaljima poput životinja, cvijeća, bilja i voća. Ne samo da privlače poglede mama, već i njihovih malih princeza i prinčeva.

Od prvog dana šivanja platnenih pelena uvijek sam se trudila u ponudi imati čim veći broj dezena zato što šareni uzorci itekako povećavaju zadovoljstvo kupnje, a kasnije i uporabu pelena. Meni je dodana vrijednost tome bila kad je moja kćerkica sama birala koju pelenu želi staviti pri svakom prematanju, povjerila nam je ova ponosna mama troje djece.

KAKO PRATI PLATNENE PELENE?

Kada se spomenu platnene pelene, mnogi se zabrinu da će njihovo korištenje i održavanje biti komplicirano, no Jasna tvrdi da to uopće nije tako.

Kako bi pelene ostale čiste i trajale dugo, preporučuje se prljavu pelenicu isprati hladnom vodom i staviti je u suhu kantu ili je pustiti da se osuši. Kad skupite dovoljan broj pelena za pranje, pelene se preporučuje prati na temperaturi od 60 °C, no bez brige smiju i na veću temperaturu od toga.

Pelene se peru s praškastim deterdžentom i dovoljna je manja količina istoga, tekući se ne preporučuje jer se lošije ispire iz tkanine. Pelene se peru bez dodavanja omekšivača jer omekšivač onemogućava upijanje te može izazvati iritaciju nježne bebine kože. Sve su pelene napravljene s odvojivim ulošcima, pa je njihovo sušenje jednako brzo kao i za većinu ostale odjeće, možete ih sušiti na zraku ili u sušilici, kaže nam vlasnica Vile Sunčica.

Održavate li platnene pelene na ovakav način, potrajat će dugo.

Prema iskustvima mama koje su kupile pelene od mene, jedan set pelena može koristiti do četvero djece, što je zaista puno. Ako sumiramo, to je period od osam godina svakodnevne upotrebe. Sama pelena, ako se ne koristi, može stajati u ormaru i godinama čekati iduću bebu, ističe Jasna Škiljan.

KOLIKO KOŠTA PLATNENA PELENA?

Ovisno o vrsti i materijalu platnenih pelena, varira i njihova cijena – od 110 do 139 kuna. Iako će vam se na prvu loptu učiniti skupima jer jedan komad košta kao otprilike cijeli paket jednokratnih pelena, financijski su dva do četiri puta isplativije.

Financijski gledano, kalkulacija je na strani platnenih pelena. Komplet platnenih pelena od 20 do 25 komada košta 1500 do 2000 kuna. Za dvije godine pranja i sušenja tih pelena potrošit ćete još 600 do 1400 kuna, što dovodi do ukupnog troška od 2100 do 3400 kuna.

Uzmemo li u obzir da je prosječna cijena jednokratne pelene oko 1,7 kuna i pomnožimo to s 5000 komada, koliko beba potroši u prosjeku u prve dvije godine života, dolazimo do cifre od 8500 kuna. Ako se beba odvikne od nošenja jednokratnih pelena nakon tri ili čak četiri godine, što je čest slučaj u posljednje vrijeme, ti se troškovi udvostručuju, kaže nam ova po struci diplomirana ekonomistica.

GAĆICE ZA ODVIKAVANJE OD PELENA

Svako dijete je drugačije te mu treba manje ili više vremena da ovlada kontrolom nužde. Proces prilagodbe može potrajati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, a pritom veliku pomoć mogu igrati i gaćice za odvikavanje od nošenja pelena, koje se također nalaze u ponudi Vile Sunčica.

Gaćice iznutra imaju sloj nepropusnog PUL-a, tkanine koja diše, a ne propušta tekućinu i zadržava sve što djetetu pobjegne. Gaćice imaju ušivena čak četiri sloja bambus-frotira, koji odlično upija. Zbog mekane tkanine od bambusa iznutra dijete osjeća obavljanje nužde i postaje svjesno te uz vašu pomoć i objašnjenje može bez poteškoća brzo proći kroz fazu odvikavanja.

Budući da oko nas ima puno djece s poteškoćama koja, nažalost, nemaju potpunu kontrolu nad vršenjem nužde, mnogo mama me kontaktiralo sa željom da probaju gaćice. Ispostavilo se da su gaćice izvrsna pomoć takvoj djeci pa sam ih počela raditi u svim veličinama do odrasle dobi,
zaključuje priču Jasna Škiljan.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju